Zwerfafvalopruimers van Nederland, staak!

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 13 maart.

Zwerfafval: Maarten van Deursen ruimt het al jaren op. Maar nu heeft hij er genoeg van. Beeld anp
Zwerfafval: Maarten van Deursen ruimt het al jaren op. Maar nu heeft hij er genoeg van.Beeld anp

Brief van de dag: Zwerfafvalopruimers van Nederland, staak!

Stop met het opruimen van zwerfvuil tot 2021 om duidelijk te maken dat de huidige aanpak van het zwerfvuil faalt. Stop tot er eindelijk een statiegeldregeling wordt ingevoerd.

Wanneer de statiegeldregeling eerder ingevoerd wordt, gaan we natuurlijk gelijk aan de slag om mee te helpen Nederland schoon te maken.

Al jarenlang ruim ik zwerfvuil op. En al jarenlang houdt de verpakkingsindustrie de enige maatregel die echt werkt, namelijk statiegeld, tegen. Nu ben ik het zat. Weer uitstel.

Tot 2021 mogen Nederlandschoon en andere clubs proberen om goedwillende Nederlanders zoals ik te stimuleren om zwerfvuil op te ruimen en daarmee de statiegeldregeling te voorkomen.

Terwijl, zo zegt Geertje van Hooijdonk, woordvoerder van Natuur & Milieu, uitbreiding van statiegeld ertoe leidt dat tot 90 procent van flesjes en blikjes gescheiden wordt ingeleverd. Waarmee het een zeer effectief instrument in de strijd tegen zwerfafval is.

Bovendien maakt statiegeld duidelijk dat afval geen waardeloos materiaal is, maar een grondstof met een waarde. Dat is heel belangrijk voor onze toekomstige circulaire economie.

Maarten van Deursen, Zeist

Diepe buiging

Vandaag realiseerde ik mij opnieuw waarom ik de Volkskrant al meer dan 40 jaar lees. De krant gaf de ruimte aan Charlie Hebdo-overlever Zineb El Rhazoui terwijl de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid de schouders ophaalde over haar veiligheid. In de krant van zaterdag kreeg Ali Rizvi de ruimte. Rest mij een diepe buiging voor deze mensen van wie de moed in schril contrast staat tot, en ik baseer mij op Zineb El Rhazoui's uitspraak, sommige linkse politici die compromissen sluiten met islamisten uit electorale overwegingen. De situatie in Rotterdam onderstreept haar gelijk.

Frans Derks, Brielle

Statiegeld

Sheila Sitalsing snapt niet dat er nog geen statiegeld zit op kleine petflesjes. Ik ook niet, maar er is een oplossing. Pleur komende jaren al uw flesjes in het plantsoen, of desnoods bij het restafval, als het maar niet apart ingezameld wordt. De minister heeft beloofd om dan in 2021 statiegeld in te voeren. Zie het als een correctief referendum.

H.J. Hoogeboom, Leiderdorp

Coca-Cola

De column van Sheila Sitalsing behoeft enige nuance. 'Coca-Cola wil het nu eenmaal niet, in Nederland.' In Duitsland is statiegeld op kleine flesjes van 0,5 liter geen probleem.

Rob Dijkman, Houten

Geen frisdrank

Uitstel statiegeld. Wat nu? Een eenvoudige oplossing: Koop geen frisdrank. Dat is goed voor het milieu, goed voor je gezondheid en goed voor je portemonnee.

Anthonie M. Verkuyl, Haarlem

Wees eens geloofwaardig

Toen ik 30(!) jaar geleden met mijn kinderen kampeerde in Scandinavië hingen er in de supermarkten al automaten waar je lege blikjes in kon werpen. Als beloning kwam er een 10 øre muntje retour. Overheid en industrie, zet eens een stap in een geloofwaardige aanpak.

James Huddleston Slater, Tricht

Stadskanaal of Heemstede

Geef mij maar een goedgevulde soep met een glaasje wijn in het 'arme' Stadskanaal in plaats van die kale 'high tea' in Heemstede.

Jan van Gils, Wagenberg

Boekenweekgeschenk

Het is mij niet helemaal duidelijk, of beter gezegd helemaal niet duidelijk waarom Arjan Peters zich geroepen voelt het boekenweekgeschenk de grond in te boren. Beetje weinig empathie met de oudere mens? Ik vind het een mooi verhaal, ik las het in het Fries en dat maakt het nog mooier, maar dit terzijde.

Tjally Everaarts, Spijkenisse

Vraag

Azijnpisser of vrouwengezeik? Deze vraag hield mij na het lezen van de recensie van Arjan Peters van het boekenweekgeschenk Gezien de feiten van Griet op de Beeck het hele weekeinde bezig. Nu ik het geschenk gelezen heb, weet ik het antwoord. Sorry Arjan.

Peter Naaktgeboren, Wijster

Plastic zak

Chagrijn en humor, kan dat samengaan? Jazeker. Zie het uitgebreide modeoverzicht in het Magazine van zaterdag. Zelden zag ik op een paar pagina's zoveel doodse gelaatsuitdrukkingen en chagrijnige hoofden als van de personen die de catwalk bevolken. Ik zou er zelf ook bijna chagrijnig van worden.

Maar gode zij dank ontwaar ik ineens een bijna achteloos op de pagina geplaatste plastic zak die bij nadere bestudering van het modemerk Céline blijkt te zijn. En ook nog met een prijs op aanvraag. Aan materiaal waarschijnlijk een halve euro of zo. Naast al die uitdrukkingsloze modellen is dat een uitermate verfrissend beeld dat een goed inzicht biedt in de modewereldwaan van de dag. Het was weer echt lachen geblazen.

Hulde aan de moderedactie die hiermee prima onderstreept wat ik al enige tijd vind: mode is niet veel meer dan wat letters op een plastic zak.

Wim Jansen, Amersfoort

Propaganda

Waar komt toch ineens de term 'nepnieuws' of 'fakenieuws' vandaan? Vroeger noemden we dat gewoon propaganda. Of maakt een en ander onderdeel uit van een nieuwe propagandaslag?

Richard Sikkema, Heteren

Meer over