Zwempakkenoorlog deel 2

Twee jaar nadat de internationale zwembond FINA de regels voor zwempakken aanscherpte en de hightechpakken die in 2008 in Peking alle records braken in de ban gingen, presenteert Speedo een nieuw tenue. Het zal, zo zegt de fabrikant, wederom een revolutie in het zwemmen teweegbrengen. Het pak heet Fastskin3, bestaat uit broek, bril en muts en is

AMSTERDAM - FINA-proof


. Het oogt in elk geval futuristisch.


De introductie van het LZR Racer Suit van Speedo in februari 2008 leidde tot een ongekende concurrentieslag tussen de zwemmerken. Maar ook in het water was het raak.


Record na record werd gebroken op de Olympische Spelen van Peking dankzij de van schouder tot enkel bedekkende pakken van waterafstotend materiaal met optimaal drijfvermogen.


Het leidde tot heftige discussies en een nieuw woord: materiaaldoping. Het moest weer om de fysieke prestaties van de sporters gaan, vond ook de FINA. Sinds januari 2010 wordt weer gezwommen in broeken tussen navel en knie en (voor de vrouwen) pakken tussen schouders en knie. De FINA stelde tevens dat het pak van textiel moet zijn.


De nieuwe broek van Speedo is van ouderwets lycra. Het pak bestaat uit verschillende dichtheden, wat de stroomlijning bevordert, legt woordvoerder Coen Stoker uit. De nieuwe 'jammer' (mannenbroek) heeft geen koord meer, is extra stevig rond het middel waardoor stof en lichaam gelijdelijk overlopen. Qua hoogte is de broek 'op de grens van het toelaatbare' (binnen de regels van de FINA).


Dan zijn er nog de bril en de muts. De 'goggles' zijn 'low profile', meer gestroomlijnd dan ooit en hebben 180 graden zicht. De traditionele hoek in de zijkant van het gezichtsveld is verdwenen waardoor het water langs het oog glijdt. Stoker: 'Dat zal even wennen zijn.' De muts is volledig gevormd naar het hoofd. Voor de vrouwen is er een speciale badmuts die het haar gelijkmatig over het hoofd verdeeld.


Speedo heeft in de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps, uitgesproken tegenstander van de verboden hightech-pakken, een gewillig boegbeeld gevonden. Hij gaat in de nieuwe outfit naar de Spelen van Londen.


Zwemmer Sebastiaan Verschuren mocht het pak testen. 'Het gaf een fijn gevoel. De stof is iets dikker en het zit weer wat strakker. De broek is iets hoger en lager. Je kan hem zeker 5 centimeter langer optrekken.'


De Amsterdammer is blij dat de 'rubber pakken' niet terugkeren. 'Dat was meer voor krachtmensen handig.' Hij kan de nieuwe outfit voorlopig nog niet inwijden. Pas vanaf januari mag het pak bij wedstrijden worden gebruikt.


Ongetwijfeld zal de Fastskin3 de concurrenten aansporen tot nog vernuftiger ontwikkelingen, op zoek naar de grenzen van de FINA. Stoker: 'Hoe ver ze dat weer gaan oprekken? Geen idee. Het gat met de tijden van Peking zal wel wat kleiner worden.'


Meer over