Zwemhal van Guben krijgt verzameling planten van Buga cadeau

Het overdekte zwembad van Guben, onlangs in gebruik genomen, is een afrekening met het verleden. Het werd gebouwd op de funderingen van het oude bad, een standaardontwerp dat eind jaren zestig is gebruikt voor talrijke zweminrichtingen in Oost-Duitsland....

'Laat ze hier maar komen zwemmen, we zijn er klaar voor', zei burgemeester Gottfried Hain vrijdag, toen hij de opening van drie weken geleden nog eens dunnetjes overdeed.

Hain nam een verzameling planten in ontvangst die het zwembad zijn geschonken door de Bundesgartenschau (Buga), de grote tuintentoonstelling die dezer dagen in het nabijgelegen Cottbus wordt gehouden.

Een gulle gift, meent de burgemeester. Een aardige geste, vindt badmeester Joachim Klos, die de afgelopen weken heeft kunnen constateren dat de bezettingsgraad van het zwembad vooralsnog weinig te wensen overlaat.

'Ze verklaarden ons voor gek toen we aankondigden dat het bad midden in de zomer voor het eerst open zou gaan', zegt Klos. 'Met dit warme weer trekt de halve bevolking naar de meren rondom Guben. De mensen die hier blijven, kunnen ook nog naar het onoverdekte zwembad elders in de stad. Maar het is hier steeds druk geweest. Zelfs in de zomer blijken we in een behoefte te voorzien.'

Het nieuwe bad biedt plaats aan zeventig zwemmers. Bovendien is er nog een bubbel-bassin voor 34 mensen en een spetterbak waarin tien kleuters tekeer kunnen gaan. 'Kleine kinderen met hun ouders zag je hier vroeger nooit', zegt Klos.

Een andere nieuwe bezoekersgroep komt voor de sauna en het solarium. De badmeester vindt die aanwas van klandizie noodzakelijk. De mensen komen niet meer zo makkelijk als vroeger, het zwembad is 'hoogdrempelig' geworden.

'In het onderwijs nam het schoolzwemmen vroeger een belangrijke plaats in', zegt Klos. 'Het bezoek van scholieren kreeg je eigenlijk in je schoot geworpen, en dat is nu minder vanzelfsprekend. Ik ben blij als 30 procent van de schooljeugd hier af en toe zijn gezicht laat zien. De Wende heeft ook veel kapot gemaakt, dat wordt nog wel eens vergeten.'

De badmeester noemt het oude bad een 'energievernietigingsmachine' die van geen kanten deugde. De nieuwe zwemhal heeft maar één nadeel: de herrie. Aan alle zijden is het bad begrensd door roosters. Overtollig water komt er met veel lawaai in terecht.

Klos: 'De akoestiek had beter gekund, maar daarvoor was geen geld meer.' De bouw van het zwembad heeft ruim tien miljoen mark gekost. Daarvan is de ene helft afkomstig van de deelstaat Brandenburg, de andere van de gemeente. Uitvoering van het project nam veertien maanden in beslag.

De burgemeester: 'We wilden vanzelfsprekend geen half werk verrichten.'

De badmeester: 'De Gubeners zijn trots op hun nieuwe bad. Het is een groot zwemvolk.'

Meer over