Zwembond blij met komst van WB-wedstrijd naar Eindhoven

Nederland gaat deze zomer voor het eerst een wereldbeker zwemmen huisvesten. De zwembond KNZB is op 7 en 8 augustus, direct na de WK langebaan in Barcelona, gastheer van de FINA World Cup, een tweedaags toernooi op de kortebaan (25 meter). Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven is de verkozen accommodatie.

AMSTERDAM - Volgens toernooidirecteur Paul van den Heuvel kon zijn bond niet anders dan ingaan op de uitnodiging van de wereldfederatie FINA. 'We kunnen niet steeds ja zeggen om ons vervolgens terug te trekken. Wil de bond serieus genomen worden, moeten we zo'n evenement voor onze rekening nemen.' De KNZB had zich 2011 voor de WK kortebaan van 2016 kandidaat gesteld, maar trok zich later terug. Van den Heuvel: 'Het bidboek staat in de kast. Alleen de handtekening ontbreekt.'

De World Cup wordt gezien als een opstapje naar andere, grote evenementen, mogelijk de WK kortebaan van 2018. Bij de Europese zwemfederatie LEN is Nederland zeer gezien. Sinds 2008 werden de Europese titelstrijd langebaan en kortebaan in Eindhoven gehouden. In 2012 was er het EK-toernooi waterpolo. In 2014 organiseert de bond de EK jeugd. Ook de WK voor zwemmers met een beperking werd in Eindhoven gehouden.

Van den Heuvel: 'Bij de LEN en de IPC, de paralympische wereldbond, staan we er goed op. Maar we hebben als Nederland nog nooit een FINA-evenement mogen organiseren. Dit wordt een primeur. Er was nooit een vacature in de wereldbeker. Nu wel. Daar zijn we gretig ingestapt. Officieel moet het bondsbestuur deze stap nog goedkeuren, maar we communiceren zonder aarzeling dat we het gaan doen.'

Eindhoven komt volgens de directeur in een mooi rijtje te staan. De wereldbekerwedstrijden hebben dit jaar plaats in Eindhoven, Berlijn, Moskou, Dubai, Qatar, Singapore, Tokio en Peking. Het toernooi werd in 2012 in 98 landen op televisie gebracht. Er is voor de tweedaagse in Eindhoven 102 duizend dollar (78 duizend euro) prijzengeld beschikbaar.

Eindhoven komt op een nieuwe plaats in de kalender. Op voorstel van de coachcommissie van de FINA wordt er gewerkt aan een kalenderwijziging. Direct na het belangrijkste toernooi van het jaar, de WK van Barcelona, worden de wereldbekers van Eindhoven en van Berlijn gehouden. Het zou de belangrijke zwemmers uit de VS en uit Australië verleiden langer in Europa te blijven en deel te nemen.

Jacco Verhaeren, de technisch directeur van de KNZB, zei eind vorig jaar, bij de laatste bijeenkomst van de commissie, dat de hervorming van de zwemkalender grote prioriteit had. Hij en zijn collega-coaches wensen twee grote blokken: het zomerblok in juli en augustus en het winterblok in december, met de EK en de WK kortebaan.

Het laatste toernooi wordt om de twee jaar gehouden. De EK kortebaan wordt de komende vier jaar nog jaarlijks gehouden. Het was de bedoeling dat de EK zouden alterneren met de WK. Daar is om commerciële redenen toch van afgezien.

Paul van den Heuvel toernooidirecteur

undefined

Meer over