Zweeds jacht loopt opnieuw averij op in oceaanrace

De bemanning van het Zweedse jacht SEB heeft voor de tweede keer ernstige schade opgelopen tijdens een etappe van de Volvo Ocean Race....

Het jacht van schipper Gunnar Krantz en de Nederlandse navigator Marcel van Triest zeilde op dat moment met een snelheid van 17 knopen (31,5 kilometer per uur) in een achterlijke wind met kracht zeven. De mast brak iets boven de aanhechting met de giek. De bemanning moest de tuigage lossnijden om grotere schade te voorkomen. Ze beschikt aleen nog over een giek en een spinnakerboom, beide gebroken, waarmee een noodtuig is gemaakt.

SEB was gisterochtend nog 1250 zeemijl (2315 kilometer) van Kaap Hoorn verwijderd. Het jacht zal moeten uitwijken naar een haven in Zuid-Amerika. Op het moment van de mastbreuk lag SEB een na laatste in het veld van acht deelnemers. In het algemeen klassement van de zeilrace rond de wereld staat de boot na drie etappes op de zesde plaats.

Doordat er negen etappes worden gevaren in de Volvo Ocean Race hoeft het opgeven in een etappe niet te betekenen dat een goede klassering onmogelijk is. Voor de SEB-bemanning zal dat evenwel moeilijk zijn doordat ze in de vorige etappe ook al moest opgeven, wegens roerschade.

De tweede Zweedse deelnemer, Assa Abloy, verloor een dag eerder ook al bijna haar mast doordat een bakstag brak tijdens een storm. Dankzij een veiligheidsstrop en snel ingrijpen van de bemanning ging de mast niet overboord. De zware omstandigheden in de Zuidelijke Oceaan, waar de ene storm op de andere volgt en de watertemperatuur een paar graden boven nul is, beginnen duidelijk hun tol te eisen.

De jachten zijn ongewoon veel ijsbergen tegengekomen. De Australische deelnemer News Corporation botste dinsdag op een onder water drijvende mini-ijsberg. Het schip had op dat moment een snelheid van 21 knopen (39 km per uur), maar liep slechts lichte averij aan het want op.

Schipper Jez Fanstone en zijn bemanning schrokken zo van de aanvaring, dat ze naar het noorden koersten om nieuwe botsingen te vermijden. De achterstand die News Corp daarbij opliep, loopt ze weer aardig in doordat deze koers goed uitpakt.

Het Duitse Illbruck (leider in het algemeen klassement) ligt aan kop, gevolgd door Amer Sports One en Tyco. De eerste zes jachten ronden vermoedelijk zondag Kaap Hoorn, waarna ze aan het veel rustigere stuk naar Rio beginnen. De schepen worden daar rond 19 februari verwacht.

Meer over