nieuwsWikileaks

Zweden staakt verkrachtingsonderzoek tegen Julian Assange

De Zweedse justitie heeft het onderzoek naar een mogelijk verkrachting door Wikileaks-oprichter Julian Assange gestaakt. Volgens de Zweedse openbaar aanklager Eva Marie Persson is er onvoldoende bewijs om aan te tonen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een misdaad.

Wikileaks-oprichter Julian Assange op weg naar de rechtbank in Londen waar hij in mei 50 weken celstraf kreeg opgelegd.
 Beeld AFP
Wikileaks-oprichter Julian Assange op weg naar de rechtbank in Londen waar hij in mei 50 weken celstraf kreeg opgelegd.Beeld AFP

De Zweedse openbaar aanklager wilde Assange aan de tand voelen, nadat twee vrouwen hem in 2010 hadden beschuldigd van aanranding en verkrachting tijdens een bezoek aan Zweden. Uit vrees te worden uitgeleverd aan Zweden vluchtte Assange de ambassade van Ecuador in Londen binnen. Daar zat hij zeven jaar in een kamertje, tot hij eerder dit jaar op verzoek van de ambassadeur door de Britse politie werd weggehaald. Sindsdien zit Assange een celstraf van vijftig weken uit omdat hij zich niet had gehouden aan de voorwaarden voor zijn borgtocht.

In de praktijk heeft het besluit van de Zweedse openbaar aanklager weinig gevolgen voor Assange, omdat hij nu wacht op een beslissing van de rechter over een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. De VS willen hem berechten wegens het publiceren van honderdduizenden geheime boodschappen van Amerikaanse diplomaten die hij toegespeeld kreeg van de Amerikaanse militair Chelsea Manning. Daarvoor kan hij tientallen jaren gevangenisstraf krijgen.

Een groep Britse parlementariërs had er aanvankelijk bij Sajid Javid, destijds minister van Binnenlandse Zaken, op aangedrongen voorrang te geven aan het Zweedse uitleveringsverzoek zodra dat zou binnenkomen. Maar Javid maakte in juni bekend dat hij akkoord ging met het Amerikaanse uitleveringsverzoek. Of Assange ook daadwerkelijk aan de VS wordt uitgeleverd, hangt af van de rechter. Die buigt zich pas in februari volgend jaar over de kwestie.

Strikte regels

Voor Assange zou het voordeliger zijn geweest als hij meteen aan Zweden was uitgeleverd, ook al vreesde hij dat de Zweden hem zouden doorsturen naar de VS. Zweden heeft heel strikte regels voor het uitleveren van verdachten als het gaat om spionage of politieke vergrijpen.

Maar ook de Britse uitleveringswet maakt een uitzondering voor politieke gevallen of spionage. Volgens sommige deskundigen valt dan ook nog te bezien of de Britse rechter groen licht zal geven voor de uitlevering van Assange. De Amerikaanse autoriteiten hebben het zichzelf moeilijk gemaakt doordat zij de aanklacht tegen de Wikileaks-oprichter op het laatste moment hebben aangevuld met artikelen uit een spionagewet die nog uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog dateert. Verwacht wordt dat de zaak over de uitlevering van de Australiër zeker een jaar zal duren.

Al zeven jaar hangt Assange uitlevering naar de VS boven het hoofd wegens het publiceren van Amerikaanse geheimen. Is hij een held of een ordinaire inbreker?

Meer over