Update

Zwarte zaterdag: heel druk, maar geen records

De grootste drukte op de wegen in Europa is weer voorbij. Er staan nog wel lange files - onder andere op de A9 in Zuid-Frankrijk - maar de drukte is 'razendsnel' afgenomen, aldus de ANWB op het twitteraccount van de organisatie.

Joost de Vries/Redactie
Drukte op de Franse wegen Beeld afp
Drukte op de Franse wegenBeeld afp

Het hoogtepunt van de files was rond half één in Frankrijk. Toen stond er in totaal 643 kilometer, tegen drieën was dat teruggelopen tot 260 kilometer. Met die aantallen worden dit jaar geen records gebroken. Het drukst was het nog altijd in 2009: toen stond er 870 kilometer file.

De problemen waren vandaag het grootst in de Franse Rhônevallei op de A7 ten zuiden van Lyon. Daar stond ruim 130 kilometer vakantieverkeer richting het zuiden. Rond 16 uur was dat tussen Valence en Bollène nog zo'n 52 kilometer. Om 18 uur was dat teruggelopen tot 4 kilometer.

Voor de Mont Blanctunnel richting Italië was de wachttijd ruim 2 uur. Op de wegen rond Parijs daarentegen kon het verkeer gewoon doorrijden.

Ook in Duitsland en Oostenrijk loopt het aantal files nu snel terug.

In Zwitserland moesten vakantiegangers richting het zuiden zeker 2 uur wachten voor de Sint Gotthardtunnel. Dat liep later op de middag terug tot onder het uur, maar liep ook weer op tot anderhalf uur. In Oostenrijk was het vooral druk voor de Karawankentunnel (A11 naar Slovenië) en de A10 (Salzburg-Villach).

In Italië was het erg druk op de A22 (Brenner-Verona), de belangrijkste snelweg naar het Gardameer. Ook stonden lange files op de A14 naar de Adriatische kust.

Het verkeer in Duitsland stond op de A8 tussen München en Salzburg in beide richtingen vast in files van 30 kilometer. In het noorden is het nog altijd druk op de A7/A1 tussen Hamburg en de Deense grens.

Drukste zomerdag
Zwarte zaterdag is de drukste zomerdag op de Franse snelwegen. Een eerste lading vakantiegangers komt terug van haar zonnige bestemming, terwijl een tweede colonne aan zijn vakantie begint en richting zuiden trekt. Nederlanders, Duitsers, Belgen, Fransen en Spanjaarden ontmoeten elkaar op de Franse wegen. De ANWB verwacht ruim 600 kilometer file in Frankrijk en vertragingen oplopend tot een dubbele reistijd.

Tolstations zijn knelpunten. 'Dat zijn filefuiken', zegt een woordvoerder van de ANWB. 'Berucht is het tolstation Villefranche-sur-Saône bij Lyon.'

Gedurende de dag schuift de drukte op richting het zuiden. De hitte op de wegen valt mee, de temperatuur in Frankrijk ligt rond de 20 graden.

In Duitsland begint dit weekend de vakantie voor de zuidelijke deelstaten. Veel Duitse vakantiegangers vertrekken richting Italië en Kroatië. Een van de vaste knelpunten is München. Vanwege wegwerkzaamheden zijn minder rijbanen beschikbaar en is de maximum snelheid op veel wegen beperkt tot 80 kilometer.

Nederlanders
Ruim 1,1 miljoen Nederlanders gaan dit weekend op vakantie. Meer dan de helft, 600 duizend mensen, vertrekt naar het buitenland, van wie 120 duizend naar Frankrijk. Ook vorig weekend vertrokken meer dan een miljoen Nederlanders. Daarmee zijn dit de populairste weekenden onder vakantiegangers.

De ANWB raadt aan vandaag na tienen te vertrekken in plaats van vroeg in de morgen. Automobilisten die vroeg vertrekken zijn wel de Nederlanders voor, maar niet de Fransen. Nóg beter is het om zondag weg te gaan.

De ANWB-woordvoerder: 'Als je toch zaterdag gaat rijden, zorg dan dat je uitgerust bent en dat de auto in goede staat verkeert. Let bij het gebruik van elektronische apparatuur in de file op je accu. Draagbare dvd-spelers zijn leuk, maar vreten energie.'

null Beeld
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over