Zwarte Sterren sturen Nigeria naar huis

Afrika Cup..

Van onze sportredactie

amsterdam Ghana heeft zich in de kwartfinale van de Afrika Cup gerevancheerd voor het verloren duel tegen Nigeria in dezelfde ronde van het toernooi in 2002. The Black Stars wonnen zondagavond de confrontatie tussen beide Afrikaanse sterrenteams: 2-1.

De rode kaart van aanvoerder John Mensah halverwege de tweede helft, voorkwam niet dat Ghana de wedstrijd domineerde. Everton-spits Yakubu opende de score uit een strafschop, nadat hij was gevloerd. In de blessuretijd van de eerste helft maakte Chelsea-speler Michael Essien gelijk. De 50 duizend toeschouwers zagen Junior Agogo tien minuten voor tijd de winnende treffer maken.

Het verlies van Kanu in de eerste wedstrijd door een blessure bleek voor Nigeria groot. Het team van de Duitse coach Berti Vogts kwam al moeizaam door de poulefase heen en kon ook tegen het thuisland geen vuist maken.

Ghana was, over de hele wedstrijd gezien, veel scherper. Vooral het sterke Chelsea-koppel Michael Essien en John Obi Mikel liet geen twijfel bestaan over de titelaspiraties van het gastland. Behalve PSV-speler Eric Addo, die 90 minuten speelde, had Ghana nog een Nederlander in de basisploeg. Quincy Owusu-Abeyie, voormalig speler van Jong Oranje, mocht 75 minuten meestrijden aan de zijde van Addo.

Bondscoach Claude Le Roy was na afloop lovend over zijn ploeg. ‘Dit was een fantastische teamprestatie, het zijn elf helden’, aldus de Fransman. Zijn collega Vogts vond dat Ghana op de beslissende momenten meer ervaring toonde. ‘We maakten een of twee fouten en dat kan niet in het internationale topvoetbal’, aldus de Duitser.

In de andere kwartfinale van zondagavond waren De Olifanten uit Ivoorkust veel te sterk voor Guinee. Het duel eindigde in 5-0 door twee doelpunten van Kalou. Keita, Drogba en Koné maakten de andere treffers. De laatste vier goals vielen alle in de laatste twintig minuten.

Meer over