Zwarte Piet is in Otrabanda een vrolijk rolmodel

Het Sinterklaasfeest 'racistisch'? Op Curaçao beleven ze er vooral lol aan.

JEAN MENTENS

WILLEMSTAD - Al om 8 uur 's ochtends schallen in het Papiaments sinterklaasliedjes over het Brionplein. De tribunes die er zijn opgetrokken, zitten halfvol. Moeders beschermen onder een parasolletje hun kroost voor de zon. Het is al warm en Sinterklaas komt pas om 9 uur aan in Otrobanda, het centrum van Willemstad.

De politie, die er op moet toezien dat alles in goede banen loopt, heeft geen speciale consignes gekregen. 'Als er een anti-racistisch protest werd verwacht, hadden we dat wel geweten', zegt een van de agenten. Voordat de Sint eindelijk de St.-Annabaai invaart, hebben ze het vooral druk met het wegwuiven van foutparkeerders.

Over de Zwarte Pieten geen onvertogen woord. Of wacht: aan de overkant van de baai hangt aan een muur een spandoek. De wind blaast een ingeklapte punt ervan op, waarna de tekst op het doek leesbaar wordt: 'Sinterklaasfeest is racisme.'

De aanhouding een week eerder van twee Antilliaanse demonstranten tijdens de nationale Sinterklaasintocht in Dordrecht, was groot nieuws op Curaçao. Er werd direct gevraagd om een onderzoek naar het politieoptreden tegen de twee, die T-shirts droegen met het opschrift 'Zwarte Piet is racisme'.

Solange Sillie van de Fundashon pa nos Muchanan (Stichting voor onze Kinderen) organiseert nu voor de zesde keer de aankomst van Sinterklaas in Willemstad. 'Deze intocht wordt ontzettend gewaardeerd door de Curaçaose ouders en de kinderen', zegt ze. 'Het is in korte tijd uitgegroeid tot een groot feest.' Een protestactie zoals in Dordrecht verwacht ze niet vandaag. 'Misschien zijn we hier nog niet zover', zegt ze ironisch.

De goedheiligman stapt na aankomst op de wal achterin een witte Ford Mustang cabriolet, met naast hem premier Gerrit Schotte. Voorin zit een Zwarte Piet. Achter de Mustang lopen de overige Pieten die steeds wilder de samba dansen op het opzwepende ritme van de carnavalsdrumband.

Barbara, een Curaçaose van een jaar of 30, draagt voor de gelegenheid een korte sinterklaascape om de schouders en een rood mijtertje schuin in het haar. Haar twee zoontjes, nog in de gelovende leeftijd, zijn gehuld in satijnen Pietenpakjes. Hoe legt zij haar gekleurde kinderen uit waarom de helpers van Sinterklaas 'Zwarte Pieten' worden genoemd?

'Nou, de Pieten zijn extra zwart van het roet, omdat ze door de schoorsteen moeten kruipen om cadeautjes te geven aan de kinderen in de koude landen', antwoordt ze. 'Maar als ze hier klaar zijn, kunnen ze zich flink schrobben en dan zien ze er weer normaal uit.' De Zwarte Pieten zijn extra zwart geschminkte Curaçaoënaars die er straks na afloop van de intocht inderdaad weer gewoon gekleurd uitzien, zoals iedereen. Op Curaçao zijn het de aanstichters van het feest, dynamische jonge dansers en acrobaten, die zich meer als rolmodel aandienen dan als bangmaker of dociele knecht.

undefined

Meer over