Weblog

Zwarte kont, vissers, cynische burgers en humor die zeer doet

Satire was het thema van de tweede avond over de Beste boeken van Afrika in het Bijlmer Parktheater. Met als gast mister satire zelf: Ikenna Azuike van de humoristische vlogs op de BBC-site en RNW, What's Up Africa. Hij pitchte 'The Fishermen' van Chigozie Obioma.
In het centrum van de belangstelling stond Blackass van A. Igoni Barrett. Over een Nigeriaan die 's morgens in de spiegel kijkt en zichzelf als witte man ziet, met rood haar en groene ogen. Hij heeft een onverklaarbare gedaanteverwisseling ondergaan. Wat volgt is een rolwisseling in zijn leven.

Het panel lacht om Blackass van Igoni Barrett. Beeld Francien Bossema
Het panel lacht om Blackass van Igoni Barrett.Beeld Francien Bossema

Het was de keuze van panellid Ama van Dantzig, die vertelde hoe zij bij het lezen had moeten lachen, maar hoe herkenbaar het ook is, de andere manier waarop zwarten en witte voorbijgangers worden bejegend, niet alleen in Nigeria. Er was discussie of de verwitte hoofdpersoon Furo (alleen zijn kont is zwart gebleven) de juiste keuze maakt, door zijn familie niet onder ogen te durven komen. Er was medelijden met zijn ouders en zus.

Ikenna Azuike leest voor uit The Fishermen, vier broertjes die geen advocaat of bankier willen worden, maar vissers. Beeld fb
Ikenna Azuike leest voor uit The Fishermen, vier broertjes die geen advocaat of bankier willen worden, maar vissers.Beeld fb

Ik zelf presenteerde Chinua Achebe's 'A Man of the People', uit 1966, maar nog steeds schrijnend actueel over kiezersbedrog en hoe kiezers er met open ogen inlopen - ook niet alleen in Nigeria. Het is een hilarisch boek, maar ook het laatste grappige boek dat Achebe schreef. De roman eindigt met een coup, twee dagen na het verschijnen van 'A Man of the People' in Londen, gebeurde dat echt. Achebe moest vluchten, de Biafra-oorlog volgde. Hij vertelt erover in dit filmpje:

Het publiek in het Bijlmer Parktheater spreekt mee over de aangeprezen boeken. Beeld fb
Het publiek in het Bijlmer Parktheater spreekt mee over de aangeprezen boeken.Beeld fb

Die stem! Die deed ons in het Bijlmer Parktheater denken aan een andere, nog beroemdere Afrikaan: Mandela natuurlijk, die wijze toon van spreken.

Achebe, de vaderfiguur in de moderne Afrikaanse letterkunde, raakte verbitterd. Hij leefde in ballingschap, en nadat hij in een rolstoel was beland na een auto-ongeluk kon hij niet echt meer weg uit Amerika. In 2009 bezocht hij zijn geboorteland. Richard Dowden van de Royal Africa Society reisde voor de BBC mee. Het werd een ongemakkelijk bezoek. Zie het filmpje hieronder.

undefined


Ik liet een filmpje zien met de Somalische schrijver Nuruddin Farah (Yasmine Allas had zijn boek 'Gaven' gekozen, maar zij was in het buitenland), die vertelde hoe groot de invloed van Achebe was op hem en andere schrijvers. Dat geldt ook voor Obioma en Barrett.

undefined

Kiza Magendane vertelde over leven en werk van een van de grootste schrijvers in het Frans, de Congolees Sony Labou Tansi.'De schandelijke staat' is geen makkelijk leesbaar boek, zei Kiza, de rauwe humor gaat over een gruwelijke dictatuur. Hij las twee gedichten van hem voor, vertaald door David van Reybroeck.
Kiza had een prachtige foto van de schrijver gevonden, tussen vrienden, waarschijnlijk ergens in de jaren tachtig.

Sony Labou Tansi tussen vrienden. De schrijver (overleden in 1995) publiceerde romans, maar schreef ook toneelwerk en poëzie. Beeld nb
Sony Labou Tansi tussen vrienden. De schrijver (overleden in 1995) publiceerde romans, maar schreef ook toneelwerk en poëzie.Beeld nb

Het was opnieuw een geanimeerde avond, mede met dank aan de goedlachse Ikenna Azuike (zie foto hieronder) en een levendig meepratend publiek.
Pitches vanuit de zaal: Achmed Peroti prees de roman 'Zie de dromers' van Imbolo Mbue aan. Het leven van een migrantengezin uit Kameroen in New York had hem erg aangesproken. Zie hier voor een bespreking op het Afrikablog.

null Beeld uitgever
Beeld uitgever
A Man of the People (Een zoon van zijn volk) is een heel humoristisch boek, vonden alle panelleden. Beeld fb
A Man of the People (Een zoon van zijn volk) is een heel humoristisch boek, vonden alle panelleden.Beeld fb
null Beeld fb
Beeld fb
Meer over