Zwarte komedie

HANNEKE DE KLERCK

Zo geestig als het onweerstaanbaar melige Airplane! (1980), van dezelfde makers, wordt het niet, maar om de zwarte komedie Ruthless People valt genoeg te lachen. Dat kan ook haast niet anders met hoofdrolspelers als Danny DeVito en Bette Midler. Zij speelt Barbara, zijn onuitstaanbare echtgenote, hij de louche rijke zakenman Sam Stone die het plan heeft opgevat haar te vermoorden. En dan wordt ze ontvoerd en dreigen haar kidnappers dat te doen.

Maar de ontvoerders, een stel dat door Stone is opgelicht, zijn veel te zachtaardig om hun dreigement ten uitvoer te brengen, en als Stone weigert te betalen laten ze het losgeld al snel zakken van 500 duizend, naar 50-, naar 10 duizend ('Ik ben ontvoerd door K-Mart!' concludeert Barbara).

Een fijn mensbeeld biedt Ruthless People niet, want Stones maitresse blijkt al net zo'n meedogenloos mens als Stone en Barbara in hun normale doen. Zij heeft vergaande plannen haar minnaar te verraden. Uiteindelijk leidt dat er weer toe dat Stone wordt verdacht van moord op zijn vrouw, en er plotseling wél belang blij heeft dat ze heelhuids terugkeert. Maar dan heeft zij natuurlijk al lang gemerkt dat hij daar in eerste instantie bepaald niet op uit was en sluit ze een verbondje met haar ontvoerders.

Het camerawerk is van de Nederlander Jan de Bont.

Ruthless People (Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker, 1986)

BBC 1, 00.40-02.10 uur.

Black Narcissus

(Michael Powell, Emeric Pressburger, 1947). Deborah Kerr speelt de Ierse moeder-overste Sister Clodagh, die door de kerk naar de Himalaya wordt gestuurd om er met vier andere nonnen een nieuwe missie-post te stichten. Het blijkt een zware beproeving, die bij Clodagh herinneringen oproept aan een romance voor ze intrad. De film werd geheel opgenomen in Groot-Brittannië en Ierland, de spectaculaire bergpanorama's zijn allemaal geschilderd. Het camerawerk werd bekroond met een Oscar.

Eén, 14.05 uur.

Altiplano

(Peter Brosens, Jessica Woodworth, 2009) Raadselachtige, spookachtig mooie film van het Vlaams-Amerikaanse regisseursechtpaar Brosens en Woodworth. De levens van een Belgisch-Iraakse oorlogsfotografe en een Peruaans meisje, die beiden hun geliefden hebben verloren, kruisen elkaar in een dorpje op de Andes. Daar worden de dorpelingen blind door kwikvergiftiging, veroorzaakt door een naburige goudmijn.

Canvas, 21.40-23.30 uur.

Danny de Vito als zakenman Sam Stone, die de dwergpoedel van zijn vrouw voorstelt aan zijn nieuwe Doberman pincher

undefined

Meer over