Nieuws

Zwarte ex-agent Eric Adams claimt overwinning voorverkiezing burgemeesterschap New York

De zwarte ex-politieagent en stadsdeelvoorzitter Eric Adams heeft de overwinning geclaimd in de Democratische voorverkiezingen voor het burgemeesterschap van New York. Aangezien Democraten in de stad in de meerderheid zijn, wordt niet verwacht dat Adams’ Republikeinse uitdager hem zal verslaan.

Eric Adams. Beeld AFP
Eric Adams.Beeld AFP

Daardoor is begin juli al zicht op wie in november hoogstwaarschijnlijk de nieuwe burgemeester van de miljoenenstad zal worden.

Volgens de nieuwe resultaten van de verkiezingsautoriteiten staat hij op 50,5 procent met 403.000 stemmen, burgerrechtenadvocate Maya Wiley is goed voor 49,5 procent met 395.000 stemmen. Ook persbureau AP heeft Adams als winnaar uitgeroepen, al komen de definitieve resultaten pas halverwege juli.

‘Hoewel er nog een klein aantal stemmen te tellen is, zijn de resultaten duidelijk: een historische, diverse coalitie van vijf stadsdelen onder leiding van arbeiders uit de New Yorkers heeft ons naar de overwinning geleid in de Democratische voorverkiezingen voor burgemeester van New York’, zei Adams in een verklaring.

Als hij de winnaar wordt, neemt Adams het op tegen de Republikeinse kandidaat Curtis Sliwa bij de burgemeestersverkiezingen van november. Maar die wordt in de door Democraten gedomineerde stad eigenlijk geen kans toegedicht.

De 60-jarige Adams werkte meer dan twintig jaar als politieagent en ging daarna de politiek in. Hij won eerst een zetel in de Senaat van de staats New York en werd in 2014 verkozen tot stadsdeelvoorzitter van Brooklyn.

Dertien Democraten en twee Republikeinen hadden zich kandidaat gesteld om de huidig Democratische burgemeester Bill de Blasio op te volgen. Die heeft de maximale twee termijnen van vier jaar er bijna opzitten.

Meer over