'Zwarte Cobra' ook vlot in eigen proces

Slechts één keer twijfelde Henk Rommy, alias de Zwarte Cobra, over zijn antwoord, dinsdag voor de Amsterdamse rechtbank. Gevraagd naar zijn beroep, kwam de veronderstelde groothandelaar in cocaïne en cannabis met een weifelend: 'Ik handel een beetje in huizen.' Maar verder voerde hij even vlot en voorkomend het woord als...

Rommy, 48 jaar oud, is nu al een van de grote namen uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis. Hij is van de generatie van Charles Zwolsman, (de vrijgesproken) Etienne U. en Johan V. (de Hakkelaar). Die laatste zou Rommy zelfs de loef hebben afgestoken door een container Pakistaanse hasj weg te kapen bij diens exclusieve leverancier, de drugsmakelaar en latere kroongetuige Fouad Abbas.

Nu Rommy zelf met drie medeverdachten voor de rechter staat, op verdenking van de smokkel van 48,8 kilo cocaïne, 364 kilo hasj, 198 kilo marihuana en het leiding geven aan een criminele organisatie, moet zijn advocaat P. Doedens zich inspannen het relaas van dezelfde spijtoptant uit het dossier te houden. Alsmede het dossier op grond waarvan verondersteld zakenpartner Cor van Hout werd veroordeeld wegens drugshandel.

De verdachte gaf zelf grootmoedig toe dat er weliswaar eens een vrachtwagen van hem 'met softdrugs was stukgelopen in Engeland', maar dat hij nooit had geweten dat er ook nog harddrugs in de wagen zaten.

Officier van justitie F. Teeven sprak gisteren van 'een zaak waarin over en weer wordt gegooid met springstof'. Een bomaanslag op Rommy door een ex-Joegoslaaf, bedoeld als wraak vanwege het mislukte vrachtwagentransport, werd door justitie verijdeld. De magistraat kondigde gisteren aan dat de aanklacht tegen Rommy mogelijk nog zal worden verzwaard met de uitkomst van een onderzoek naar een veronderstelde vergeldingsaanslag met een autobom in Amsterdam dit jaar. Hierbij kwam een vrouw om het leven.

Rommy werd in januari vorig jaar met een vals paspoort gepakt in het Spaanse Marbella. Hij verzette zich tegen zijn uitlevering, ondanks een deal met officier Teeven dat hij zou meewerken aan een spoedige overdracht aan Nederland. Hij zou dan alleen nog worden vervolgd voor het drugstransport en niet vanwege het - separaat strafbare - leidinggeven aan een criminele organisatie. In dat geval zou hij gelijk berecht kunnen worden met zijn oudste zoon die later werd veroordeeld tot vier jaar cel vanwege het mislukte vrachtwagentransport.

Rommy, in 1994 al eens vrijgesproken van drugshandel omdat de politie inkijkoperaties had verzwegen, betoogde dat hij eerst een Spaans vonnis over zijn valse paspoort moest afwachten voor hij had kunnen meewerken aan zijn uitlevering. De deal met Teeven over beperkte vervolging was volgens hem dus nog steeds van kracht. De officier ontkende dat.

De rechtbank bepaalde gisteren nog 25 getuigen door de rechter-commissaris te willen laten horen. Onder die getuigen bevindt zich ook Rommy's zoon, die volgens de verdediging kan verklaren dat zijn vader zich pas na het mislukken van het transport met de zaak ging bemoeien.

Meer over