Zware strijd om de macht in Ivoorkust

In het West-Afrikaanse Ivoorkust is vandaag zwaar gevochten om de stad Abidjan, de grootste stad van het land. Troepen die trouw zijn aan de zittende president Laurent Gbagbo proberen de aanvallen af te weren van Alassane Ouattara, die in november de presidentsverkiezingen won en nu de macht komt opeisen.

Gevechten in de straten van Abidjan. Beeld afp
Gevechten in de straten van Abidjan.Beeld afp

De hevigste gevechten concentreerden zich rond de zenders van de staatstelevisie in Abidjan. Ouattara's troepen veroverden die in de nacht maar Gbagbo heroverde de zenders in de ochtend.

Bij de ambtswoning van Gbagbo in Abidjan waren eveneens artilleriegevechten tussen de rivaliserende groepen. Volgens Patrick Achi, een woordvoerder van Ouattara, lijkt Gbagbo niet van plan te zijn zich over te geven aan de troepen van Ouattara. 'Maar het is zeker dat hij in zijn huis zit', aldus Achi.

Oorlogsgebied

De belangrijkste stad in het grote cacaoproducerende land is door de gevechten veranderd in een soort oorlogsgebied. Bewoners houden angstvallig de deuren dicht, verstoppen zich onder het bed en vrezen het ergste. 'Het schieten duurde de hele nacht. We hebben niet geslapen', zei een vrouw in de chique woonwijk Cocody, waar ook Gbagbo woont.

Gewoonlijk drukke straten zijn nu het schietterrein voor RPG7-raketten, mortieren en Kalashnikovs die in allerlei richtingen lijken te vuren. Plunderaars hebben het voorzien op veel buitenlandse eigendommen, zoals winkels van Libanezen.

Kamp

Naar schatting vijfhonderd Europeanen en andere buitenlanders hebben hun toevlucht gezocht in een Frans kamp bij Abidjan. Onder hen zijn ongeveer 150 Fransen. Een Zweedse vrouw die voor de Verenigde Naties werkte, is in Abidjan gedood. De vrouw stond op een balkon toen ze werd geraakt door verdwaalde kogels.

Strijders die op de hand van Ouattara zijn, hebben de afgelopen week forse terreinwinst geboekt. Ze zouden nu de controle hebben over 80 procent van het grondgebied van Ivoorkust. Daaronder de belangrijke cacaohaven van San Pedro.

Honderden doden

Bij de gevechten zijn honderden doden gevallen en nog veel meer gewonden. De strijders van de gekozen president Ouattara blijken geen lieverdjes. Ze gaan zich te buiten aan verkrachtingen, mishandelingen, willekeurige gevangenhouding, afpersing en plundering.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, zei dat ook de mannen van rivaal Gbagbo zich schuldigmaken aan allerlei misdaden. Aanhangers van Gbagbo worden onder meer beschuldigd van het levend verbranden van enkele mensen.

Niet vertrekken

Ondanks de verkiezingsnederlaag en de oprukkende troepen van Ouattara, zegt Gbagbo niet te zullen vertrekken. Hij wil doorgaan tot het einde, stelde zijn Europese adviseur Alain Toussaint vrijdag. 'Hij is niet van plan om af te treden. In de komende uren zal hij voorstellen doen aan de gewapende oppositie'.

De Afrikaanse Unie, de Verenigde Naties en veel andere organisaties hebben de 65-jarige Gbagbo al meermalen gevraagd af te treden.

Meer over