Zware storm in Gaza breekt Palestijnse marathon op

Hebben de Palestijnen natuurlijk weer. Organiseren ze juist op de dag dat er een zware zuidwesterstorm woedt een marathon. 42 kilometer hardlopen langs een kustweg met tegenwind en opvliegend zand. Zegt winnaar Nader Al Masri, een man met olympische ambities: 'Ik kan zeker driekwartier sneller. Maar ja, die wind, hè...' Al Masri heeft al eens een marathon in 2.42 gelopen. Nu doet hij er ruim 3.10 over.

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

GAZA/RAFAH - De VN-vluchtelingenorganisatie Unrwa organiseert dit jaar voor de tweede maal een marathon in Gaza. Mooie symboliek, de strook land aan de Middellandse Zee meet 42 kilometer, exact de klassieke afstand.

Unrwa hoopt dat buitenlandse deelnemers zich laten sponsoren. Met dat geld richt de vluchtelingenorganisatie in de zomervakantie kampen in voor de meer dan een kwart miljoen schoolkinderen in de Gazastrook.

Een probleem daarbij is wel dat Israël geen 'gewone' buitenlanders in Gaza toelaat. Donderdag trotseren dan ook slechts dappere diplomaten, hulpverleners en een enkele journalist de elementen langs de Middellandse Zeekust. Mooi beeld: diplomaten die schuilend tegen de wind en de regen achter witte diplomaten-4X4's voortsukkelen. En dat dan weer onder het toeziend oog van met kalasjnikovs bewapende Hamas-militieleden die zich langs het parkoers hebben opgesteld.

De meeste van de 2700 deelnemers zijn vrolijke schoolkinderen, die elk een stukje van de 42 kilometer lopen. Palestijnse atleten zijn er nauwelijks. Buiten winnaar Masri draaft er donderdag slechts een handjevol mee.

Omstanders wijzen trots op ene Ahmed, 'grootvader van vijf', die zich aan de gehele 42 kilometer waagt. 'Hij is lid van Fatah', weet iemand. Op de vraag of er ook leden van Hamas meelopen, schampert de man: 'Dat zijn geen lopers, die hebben het te druk met het maken van bommen.'

undefined

Meer over