Zware schade aan treinen en spoor door vandalen

Vandalen hebben in de nacht van zaterdag op zondag in Enkhuizen en Geldrop zware schade toegebracht aan treinen en het spoor....

De brand in het rijtuig, een dubbeldekker, in Enkhuizen brak rond 01.30 uur uit. Het ging om een trein die al sinds vrijdagavond op het rangeerterrein bij het station stond. De brand ontstond in een toilet. ProRail vermoedt dat vandalen hebben ingebroken in de trein en daarna brand hebben gesticht.

Naast het rijtuig dat volledig uitbrandde, liepen nog twee andere rijtuigen lichte brand- en rookschade op. Volgens een woordvoerder van de NS bedraagt de schade 650.000 euro. Bij Geldrop botste de intercity Haarlem/Maastricht om iets over elven in volle vaart op de invalidenbrug. Het gevaarte staat normaal gesproken aan een ketting op het perron. Volgens ProRail is het slot daarvan vermoedelijk geforceerd en hebben onbekenden de brug daarna op het spoor geschoven.

De locomotief van de trein liep volgens de spoorbeheerder voor tienduizenden euro's schade op door de botsing. Niemand raakte gewond. Ook het spoor werd bij de aanrijding beschadigd. Die schade is in de nacht van zaterdag op zondag hersteld.

In beide gevallen waren zondagmiddag volgens de NS nog geen verdachten aangehouden. ‘Maar we hebben er alle vertrouwen in dat dat de politie gaat lukken’, aldus de woordvoerder. Het spoorbedrijf wil de schade op de daders verhalen. ‘We voeren wat dat betreft een steeds strikter beleid’, stelt de woordvoerder. ‘Wie aan onze mensen of materieel komt, krijgt daarvoor de rekening gepresenteerd.’

Meer over