nieuwspakistan

Zware gevangenisstraffen in Pakistan voor radicaal-islamitische relschoppers in zaak-Asia Bibi

Tientallen leden van een radicaal-islamitische partij hebben in Pakistan gevangenisstraffen van 55 jaar gekregen wegens het aanstichten van gewelddadige rellen. Die vonden plaats in 2018 na de vrijspraak van Asia Bibi, een wegens blasfemie ter dood veroordeelde christelijke vrouw.

Aanhangers van de radicale TLP-partij bestormen in februari 2019 de politiewagen waarin hun leider Khadim Hussain Rizvi naar de rechtbank wordt vervoerd. Hij wordt beschuldigd van aanstichting van rellen na de vrijspraak van de christen Asia Bibi.
 Beeld null
Aanhangers van de radicale TLP-partij bestormen in februari 2019 de politiewagen waarin hun leider Khadim Hussain Rizvi naar de rechtbank wordt vervoerd. Hij wordt beschuldigd van aanstichting van rellen na de vrijspraak van de christen Asia Bibi.

De rechter in Rawalpindi wees zijn naar Pakistaanse begrippen harde vonnis tegen de 86 verdachten donderdagavond. Dat maakte een woordvoerder van de partij, Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), vrijdag bekend. De partijwoordvoerder laakte de uitspraak en kondigde aan dat alle veroordeelden in beroep gaan.

De strafmaat is gebaseerd op diverse vergrijpen van de TLP-aanhangers, zoals het vernielen van publieke goederen, het aftuigen van tegenstanders en het organiseren van zitblokkades van verkeersknooppunten in de hoofdstad Islamabad na de vrijspraak van de ter dood veroordeelde Asia Bibi. 

Asia Bibi was het middelpunt van de geruchtmakendste blasfemiezaak in Pakistan en daarbuiten. De christelijke landarbeidster raakte in 2009 bij de dorpspomp verzeild in een ruzie met buurvrouwen die weigerden uit dezelfde kan te drinken als een christen, en haar ervan beschuldigden de islam te hebben beledigd.

Hoewel Bibi de blasfemie-aantijgingen altijd heeft ontkend, werd zij ter dood veroordeeld en bracht ze jarenlang door in de dodencel. Pas in 2018 werd zij in hoger beroep door het hooggerechtshof wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Ze moest daarna wegens doodsbedreigingen voor haar eigen veiligheid nog maanden in hechtenis blijven. Vorig jaar mocht ze uitreizen naar Canada, waar haar gezin al asiel was verleend.

Een van de donderdag veroordeelden is Ameer Hussain Rizvi, broer van de politiek en geestelijk leider van de TLP, Khadim Hussain Rizvi. Die radicale geestelijke werd zelf vorig jaar wel gearresteerd vanwege zijn rol bij de rellen, maar daarna om medische redenen in afwachting van zijn proces in vrijheid gesteld.

Aanleiding voor alle TLP-rellen was de vrijspraak van de christen Asia Bibi.  Beeld null
Aanleiding voor alle TLP-rellen was de vrijspraak van de christen Asia Bibi.

Radicale splinterpartij TLP

Tehreek-e-Labbaik is een radicaal-islamitische splinterpartij die zich sterk maakt voor de verdediging van de strenge Pakistaanse blasfemiewet, die op het beledigen van de islam (in het bijzonder de profeet Mohammed) de doodstraf stelt. De wet is gericht tegen de door veel soennieten als ketters beschouwde Ahmadiyya-stroming. Vaak worden valse aangiftes ingezet om andere minderheden, zoals christenen, te intimideren.

De TLP bezet enige regionale parlementszetels, maar speelt landelijk geen politieke rol. Wel is zij succesvol in het pushen van radicaal-islamitische issues bij grotere partijen, zoals Pakistan Tehreek-i-Insaf van regerend premier Imran Khan. De TLP kwam in 2018 ook in het nieuws met rellen vanwege het plan van PVV-leider Geert Wilders om een cartoonwedstrijd over Mohammed te organiseren in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. 

De zaak-Bibi maakte destijds ook prominente slachtoffers. In 2011 werd de gouverneur van Punjab, Salman Taseer, door zijn eigen lijfwacht doodgeschoten omdat hij het voor Bibi had opgenomen. Moordenaar Mumtaz Qadri werd opgehangen en groeide uit tot martelaar. Zijn mausoleum bij Islamabad werd een bedevaartsoord. Ook minister van Minderheden Shahbaz Bhatti werd in 2011 vermoord nadat hij voor Bibi had gepleit.

Hoewel de regering-Khan in haar maag zit met de blasfemiekwestie worden nog steeds doodvonnissen uitgesproken, al is er nog nooit een uitgevoerd. Vorige maand veroordeelde een rechtbank in Multan hoogleraar Junaid Hafeez wegens blasfemie ter dood vanwege de verspreiding van anti-islamitische ideeën. Hafeez zat in afwachting van de zaak al zes jaar in de cel, grotendeels in eenzame opsluiting.

Het vonnis van donderdag wil niet zeggen dat de 86 TLP-radicalen ook 55 jaar in gevangenschap zullen doorbrengen. Volgens een door persbureau AP geraadpleegde gerenommeerde Pakistaanse jurist, A.K. Dogar, brengen veroordeelden in Pakistan zelden langer dan 25 jaar in de cel door.

Lees hier terug over de protesten

De radicale moslim die opgehangen werd omdat hij een gouverneur doodde, is nu voor veel Pakistanen een held. Politici hopen daarvan te profiteren bij de komende verkiezingen.

De vrijspraak van Asia Bibi leidde tot woedende protesten van radicale islamisten, die zelfs opriepen tot het doden van rechters.

De vrijspraak van de wegens godslastering ter dood veroordeelde Asia Bibi zette de Pakistaanse premier Khan in 2018 voor het blok. Moest hij de woede van extremistische moslims trotseren en Bibi naar Europa laten gaan? Of zijn geloofwaardigheid opgeven en toegeven aan de zeloten?

Meer over