Zware bom treft zakencentrum van Colombo

Het zakencentrum van Colombo is woensdagochtend geteisterd door een zware bomaanslag en hevige vuurgevechten. Ten minste achttien mensen zijn om het leven gekomen bij de aanslag, een van de ergste in de Srilankaanse hoofdstad sinds het uitbreken van de burgeroorlog veertien jaar geleden....

Reuters, AFP, AP, ANP

COLOMBO

Onder de ruim 110 gewonden bevinden zich 34 buitenlanders. Eén Nederlander raakte lichtgewond door rondvliegend glas. Alle doden waren Srilankanen: negen burgers, een soldaat en vijf rebellen.

Op het parkeerterrein van het Galadari-hotel, dicht bij het deze week geopende World Trade Centre, ontplofte een vrachtwagen met explosieven. Volgens de autoriteiten zijn de Tamil Tijgers (LTTE) verantwoordelijk voor de aanslag en de daaropvolgende vuurgevechten. Slechts weinigen in Colombo twijfelen daaraan, hoewel een woordvoerder van de Tamil Tijgers in Londen betrokkenheid van de LTTE ontkende.

President Chandrika Kumaratunga veroordeelde de aanslag. 'De onmenselijke terroristen hebben vaker dergelijke lafhartige aanslagen gepleegd. Maar ik ben ervan overtuigd dat zulke daden ons streven naar vrede niet ondermijnen.'

De aanslag vond plaats op een steenworp afstand van de plek waarop in januari 1996 een bom een groot deel van de Centrale Bank in Colombo vernielde. Honderd mensen kwamen om bij deze aanslag.

De Tamil Tijgers strijden vanaf 1983 voor afscheiding van het noord-oostelijk deel van het land, waar de Tamils in de meerderheid zijn.

De regering zoekt de oplossing van het conflict in decentralisatie, waardoor het noord-oosten in hoge mate autonoom zou worden. De Tamils vinden deze voorstellen niet ver genoeg gaan, terwijl veel Singalezen vinden dat ze te ver gaan. Volgens de rebellen worden de Tamils gediscrimineerd door de Singalezen, die de meerderheid vormen. De burgeroorlog heeft aan meer dan vijftigduizend mensen het leven gekost.

Meer over