Zwaartekracht meten in een mallemolen

Sonata mobile I door Bram Wiersma en Ad van Iersel. Gezien: Kunst Jr. Festival, Den Bosch. In: Over het IJ Festival, Amsterdam-Noord t/m 13 juli....

MARIAN BUIJS

Iedereen kent ze, de tingelende tierelantijnen, hangend aan draadjes en wiebelend in de lucht. Ze heten mobiles en dienen om leven te brengen in een doodse huiskamer. Op zo'n versiersel is de voorstelling Sonata Mobile I van Bram Wiersma en Ad van Iersel geïnspireerd.

Een reusachtig bouwsel beslaat het hele podium. Aan balken en spanten hangen ontelbare touwen waaraan de meest uiteenlopende objecten bungelen: een theepot, een schoen, een emmer, een schemerlamp. Het is de inventaris van een flinke rommelmarkt. De twee spelers lopen keurend om hun uitstalling heen. Tot een van hen zich terugtrekt achter de knoppen en de ander zich in het hart van het gevaarte begeeft.

Daar, staande op een plankier, wordt hij de bestuurder van deze betoverende mallemolen. Door zijn gewicht te verplaatsen wordt de reusachtige mobile in beweging gezet en voorwerpen die je gewoonlijk naar het vuilnisvat verwijst, komen plotseling tot leven. Een pollepel verkoopt de theepot een mep, het theezeefje gaat achter de bloemenvaas aan en een steen valt met donderend lawaai op de grond.

Soms klinkt er muziek of een stem op de band die de gebeurtenissen beschrijft en ze aanprijst. Met het telkens veranderende licht en het geluid wisselt ook de atmosfeer. Af en toe overheerst de verstilling, alleen begeleid door zacht getinkel, even later veroorzaken de kletterende voorwerpen een vrolijk kabaal.

De voorstelling is een theatrale performance over de macht van de zwaartekracht. Wie oog heeft voor de inventiviteit waarmee al die objecten een rol krijgen in dit wonderlijke spel, beleeft een mooi uur. De makers lijken ter plekke de mogelijkheden en de onmogelijkheden van hun uitvinding te ontdekken. Waarbij hun humor en de toewijding waarmee ze dit grote mensenspeelgoed besturen, een aangename toevoeging is.

Marian Buijs

Meer over