Nieuws

Zwaarste Israëlische luchtaanval tot nu toe op Gaza, tunnels van Hamas bestookt

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht bij de zwaarste luchtaanvallen tot nu toe tunnels bestookt van Hamas in Gaza. Tegelijkertijd namen grondtroepen langs de grens op grote schaal Palestijnse doelwitten onder vuur met artillerie en tanks.

Palestijnen rouwen bij het Beit Lahia om hun gestorven familieleden, die zijn omgekomen door een Israëlische luchtaanval.  Beeld AFP
Palestijnen rouwen bij het Beit Lahia om hun gestorven familieleden, die zijn omgekomen door een Israëlische luchtaanval.Beeld AFP

‘Ik heb gezegd dat wij Hamas een zware prijs zouden laten betalen’, zei de Israëlische premier Netanyahu. ‘En dat zijn wij aan het doen.’ Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza zijn sinds het geweld maandag losbrak 830 Palestijnen gewond geraakt en 119 gedood bij de Israëlische aanvallen, onder wie 31 kinderen. In Israël is het dodental opgelopen tot negen.

Egyptische onderhandelaars probeerden ondertussen in Israël een wapenstilstand te bereiken. Volgens een voormalige Hamas-leider heeft de beweging een voorstel afgewezen voor een kort bestand van drie uur om een definitief staakt het vuren mogelijk te maken. Behalve Egypte zouden ook Qatar en de VN betrokken zijn bij de onderhandelingen.

Volgens het Israëlische leger namen aan de luchtaanvallen op de tunnels zo’n honderdzestig gevechtsvliegtuigen deel. Doelwit was een netwerk van tunnels in het noorden van Gaza dat volgens het leger onder andere wordt gebruikt door Hamas-strijders om zich te verplaatsen, te schuilen en om raketten aan te voeren. ‘Wij hebben vele kilometers van het tunnel netwerk vernietigd’, claimde de luchtmacht vrijdag op Twitter.

Ook andere doelwitten van Hamas en Islamitische Jihad werden zwaar onder vuur genomen. Israël zegt dat in de afgelopen vijf dagen tussen de tachtig en negentig strijders van Hamas en andere Palestijnse groepen zijn gedood. Veel bewoners probeerden aan de zware bombardementen te ontkomen door naar de hoofdstad Gaza Stad te vluchten of hun toevlucht te zoeken tot VN-scholen.

Een Israëlische man kijkt naar een raketinslag in de stad Ashkelon. Beeld REUTERS
Een Israëlische man kijkt naar een raketinslag in de stad Ashkelon.Beeld REUTERS

Ashkelon en Ashdod bestookt

Bij de luchtactie, die zo’n veertig minuten duurde, werden naar schatting vierhonderdvijftig raketten afgevuurd op honderdvijftig doelwitten. Meer dan vijfhonderd artillerie-en tankgranaten werden afgeschoten door soldaten langs de grens. Een militaire woordvoerder ontkende opnieuw eerdere berichten, onder andere van het leger zelf, dat grondtroepen donderdag Gaza waren binnengetrokken voor een grondoperatie.

Ondanks de zware Israëlische luchtaanvallen, slaagden de Palestijnen er vrijdag opnieuw in tientallen raketten af te vuren op steden in Israël. Onder andere Ashkelon en Ashdod werden bestookt met raketten. Een man raakte gewond. Volgens Israël werden donderdagnacht tweehonderdtwintig Palestijnse raketten afgevuurd.

De meeste werden, net als de afgelopen dagen, onderschept door het raketafweersysteem IJzeren Koepel. Sinds Hamas maandag Jeruzalem onder vuur nam, zijn volgens Israël zo’n tweeduizend Palestijnse raketten vanuit Gaza afgevuurd. Op vrijdag werd opnieuw een bewapende drone van Hamas neergehaald boven het zuiden van Israël, de vijfde tot nu toe. Hamas publiceerde een video waarin te zien is hoe een Shehab-drone, die zo’n vijf kilo aan explosieven bevat, werd gelanceerd.

Een Palestijnse jongen vlucht met zijn broertje voor een Israëlische luchtaanval.  Beeld REUTERS
Een Palestijnse jongen vlucht met zijn broertje voor een Israëlische luchtaanval.Beeld REUTERS

Onrust steden

In diverse Israëlische steden met een Joodse en Arabische bevolking was het opnieuw onrustig. In Lod werden vrijdag drieënveertig bewoners gearresteerd, onder andere omdat ze betrokken zouden zijn bij rellen. In de stad, waar de noodtoestand is uitgeroepen, werden onder andere brandbommen gegooid naar de politie en waren er confrontaties tussen beide bevolkingsgroepen. In Jaffa werd een soldaat mishandeld.

De Israëlische krant Haaretz meldt, op basis van Defensie-bronnen, dat het Israëlische leger zich voorbereidt op een opdracht van de regering om de aanvallen op Gaza zo snel mogelijk te beëindigen. De hoogste militaire functionarissen zouden de afgelopen dagen hebben aangegeven dat het geweld in Lod en de andere steden net zo’n groot veiligheidsgevaar vormt voor Israël als Hamas.

Deze waarschuwing komt een dag nadat de Israëlische president Reuven Rivlin waarschuwde voor een burgeroorlog. Hij riep de Arabische Israëliërs, die zo’n twintig procent van de bevolking uitmaken, en de Joodse inwoners op ‘deze waanzin’ te stoppen. Volgens de Defensietop kan de strijd tegen Hamas in de komende dagen worden beëindigd omdat de beweging militair al een zware klap is toegebracht door de luchtaanvallen.

Meer over