Zwaargewichten onderzoeken werkwijze AIVD

Vijf bestuurlijke zwaargewichten, onder wie Job Cohen en Hans Dijkstal, gaan de werkwijze van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) doorlichten....

Van onze verslaggeefster Rachida Azough

Hiermee geeft Remkes gestalte aan de toezegging die hij deed toen Kamerleden tijdens het debat over de kwestie Mabel Wisse Smit aandrongen op onderzoek naar de AIVD. De commissie zal zich concentreren op de efficiency en effectiviteit van de dienst.

Naast burgemeester Cohen en oud-minister Dijkstal, zal de commissie bestaan uit commissaris van de koningin in Noord-Holland Harry Borghouts, oud-burgemeester van Den Haag Ad Havermans en hoogleraar strafrecht Ybo Buruma. Remkes hoopt dat het onderzoeksresultaat het beeld van een klunzende inlichtingendienst zal smoren. De afgelopen twee jaar hebben diverse affaires de beeldvorming over de AIVD geen goed gedaan. Zo wist de AIVD niet tot in detail over het Volksmilitie-verleden van exstaatssecretaris Philomena Bijlhout, raakte de dienst in opspraak door onderzoek naar Edwin van Roy de Zuydewijn en lukte het de AIVD niet te achterhalen wat journalisten wel boven water kregen inzake Wisse Smit.

Ook de vele vrijlatingen van vermeende terroristen die het Openbaar Ministerie op basis van AIVD-informatie had opgepakt, hebben het imago van de dienst geschaad.

Meer over