NieuwsCAO Ziekenhuispersoneel

Zwaarbevochten akkoord ziekenhuis-cao: 8 procent loon erbij in twee jaar

Na maanden van ruzie en actie hebben de ziekenhuizen en de vakbonden afgelopen nacht een cao-akkoord bereikt voor ziekenhuismedewerkers. Verpleegkundigen, assistenten en andere medewerkers krijgen er de komende twee jaar acht procent loon bij: vijf procent in 2020 en drie procent in 2021.

Ziekenhuispersoneel op het Jaarbeursplein tijdens de landelijke ziekenhuisstaking. Beeld ANP
Ziekenhuispersoneel op het Jaarbeursplein tijdens de landelijke ziekenhuisstaking.Beeld ANP

Het is een zwaarbevochten compromis. Al in de zomer liepen de gesprekken vast; de bonden organiseerden een hele reeks estafettestakingen, waarbij het personeel van de ziekenhuizen ‘zondagsdiensten’draaide: alleen de spoedzorg bleef overeind. Toen dat geen effect had, vond in november de eerste landelijke stakingsdag in de ziekenhuizen ooit plaats.

Achter de schermen bereikte de sfeer tussen de partijen een dieptepunt. Ze omschreven elkaar als ‘knettergek’, en ‘van het pad af’. Het begrip voor elkaars standpunten was volledig afwezig. Een onderhandelingsbijeenkomst omschreef een van de betrokkenen als een ‘Mexican stand-off’, een situatie waarbij strijdende partijen met getrokken geweren tegenover elkaar staan.

Daarop besloot minister Bruno Bruins (voor Medische Zorg) een verkenner aan te stellen die de partijen bij elkaar moest brengen. Daarop vervolgden de kemphanen weer hun gesprekken. Met succes, zo bleek afgelopen nacht.

Werkdruk

Naast de structurele loonsverhoging krijgen de ziekenhuismedewerkers in 2019 een eenmalige bonus van 1.200 euro. Ook zijn afspraken gemaakt over de vele diensten die verpleegkundigen moeten draaien, en die de werkdruk enorm ophogen. Doordat steeds meer medewerkers die diensten zat zijn – omdat ze werkprivébalans uit het lood slaan, en omdat ze dagelijks in appgroepjes het verzoek krijgen om extra diensten te draaien, omdat anders het rooster niet rond komen – verlaten veel verpleegkundigen het dienstverband van het ziekenhuis en gaan zij als zzp’ er verder. Dan kunnen ze zelf bepalen welke diensten ze wel en niet willen doen.

Daarom wordt in de cao de onregelmatigheidstoeslag verhoogd, en geldt deze in meer gevallen. Als verpleegkundigen een bereikbaarheidsdienst hebben gehad, mogen zij nu pas weer na acht uur aan het werk. Dat was zes uur.

Verder – een ander heikel punt – blijven ziekenhuizen het salaris bij ziekte aanvullen tot 100 procent, krijgen leerlingen en stagiairs een hogere vergoeding (om de instroom van nieuw personeel te stimuleren) en mogen medewerkers scholingen zoals e-learnings nu tijdens werktijd gaan doen.

Loonstijging

De ziekenhuizen vreesden een te grote loonstijging, omdat zij juist met overheid en zorgverzekeraars hebben afgesproken dat zij in 2022 niet meer zullen groeien in omzet. De overheid compenseert wel een deel van de loonstijging,tot ongeveer 2,5 procent, maar de rest zullen de ziekenhuizen zelf moeten betalen. Zij vreesden geen ruimte meer over te hebben om te kunnen investeren in bijvoorbeeld technologie in de zorg.

De leden van bijvoorbeeld de FNV zullen nog moeten instemmen het akkoord. ‘De ziekenhuismedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd voor deze cao, moeten zich kunnen vinden in het eindresultaat voordat wij onze handtekening onder dit zwaar bevochten akkoord kunnen zetten’, zegt FNV-bestuurder Elise Merlijn in een persbericht.

Ook de ziekenhuizen zullen nog moet instemmen met het onderhandelingsresultaat. Dat is nog geen gelopen race. Donderdag komen zij bij elkaar.

Verpleegkundigen over hun vak en wat er misgaat: ‘Poppetjes, noemen managers ons. Poppetjes!’

Ziekenhuizenbaas Ad Melkert: ‘Verpleegkundigen verdienen een volwaardige plaats aan de bestuurstafel

In de zorg staken is staken met de pieper in de zak.

Het piept en kraakt in de zorg, nu ziekenhuizen niet meer mogen groeien.

Van de helft van alle handelingen die artsen uitvoeren in Nederlandse ziekenhuizen, is niet bewezen dat de patiënt er baat bij heeft. Van 5 à 10 procent van de geleverde zorg is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat deze niets toevoegt.

Sjoerd Repping, jarenlang hoofd van het centrum voor voortplantingsgeneeskunde aan het AMC, ziet het als zijn missie om een einde te maken aan de ‘onzinzorg’ in de ziekenhuizen.

Bij veel zorg ontbreekt het bewijs naar het nut ervan. Maar dat maakt het nog geen ‘onzinzorg’, betoogt Marcel Daniëls.

Ziekenhuizen moeten ‘varkenscyclus’ doorbreken om nijpend personeelstekort op te lossen.

Wel of geen chemo? Meneer Van der Vlis krijgt de tijd om zijn keuze te maken. Want in het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg mogen longkankerpatiënten meebeslissen over hun behandeling. En ze kiezen opvallend vaak iets anders dan wat de artsen als het meest passend beschouwen.

Meer over