Zwaar gevecht met een druk ettertje

Danny Lett is een druk, lastig ettertje van 8 jaar oud. Geen leraar kan hem aan. Hij trapt voortdurend rotzooi, maakt altijd lawaai....

Danny heeft ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ofwel: hij is hyperactief. Concentreren is moeilijk; Danny reageert op alle impulsen. Hij is de hoofdpersoon van de driedelige Britse dramaserie Kid in the Corner, geproduceerd in opdracht van Channel 4, en zondag op Nederland 3. Het script werd geschreven door Tony Marchant, die prijzen ontving voor zijn script van Dickens' Great Expectations, en zelf vader is van een autistisch kind.

De serie laat op een levensechte en aangrijpende manier zien wat ADHD betekent voor een gezin. In eerste instantie weten Danny's ouders niet dat er zoiets als ADHD bestaat. Hun zoon is gewoon een jongen die niet te handhaven is, en zij krijgen van alle kanten het verwijt hem niet goed op te voeden. Gaandeweg beginnen ze dat zelf ook nog te geloven.

Alles in het gezin draait om Danny. Zijn oudere zus wordt ongewild gebruikt als een soort waakhond, die hem in de gaten moet houden als de ouders er niet zijn. 'Ik kan niet eens dingen uithalen', zegt ze. 'Het enige wat ik doe is ervoor zorgen dat híj geen dingen uithaalt.'

Bij zijn ouders lopen de spanningen hoog op. Zij moeten om de haverklap naar Danny's school om te voorkomen dat hij eraf wordt gestuurd, en ontmoeten veel onbegrip bij artsen en psychiaters. Elke ouder van een kind dat geen topprestaties, wil tegenwoordig horen dat zijn kind ADHD heeft, vindt de arts. Het ligt aan de mislukte carrière van vader, denkt de psychiater.

De bom barst op het moment dat Danny de cavia van zijn zus om zeep helpt door het beestje in een autootje van de trap af te laten rijden. 'Niemand heeft me verteld dat ik dat niet mocht doen', zegt Danny. Zijn vader explodeert: 'Je bent een loser', schreeuwt hij. 'We haten je. (...) Ik wil je vermoorden.' Doorgedraaid zit hij bovenop het 8-jarige jochie. Nog dezelfde avond verlaat hij zijn gezin, omdat hij het niet meer aankan.

De makers van Kid in the Corner laten op een realistische manier zien hoe gékmakend een kind met ADHD voor zijn ouders kan zijn. Door zijn gedrag is het moeilijk om aardig en begripvol tegen hem te zijn. Maar wie tegen hem uitbarst, maakt het alleen maar erger.

Meer over