Zwaaien naar de dame in het rood.

Plaats: 's-Hertogenbosch.
Kleding: signaalrood getailleerd mantelpakje met kraagloze witte blouse.
Citaat van de dag: Ja, ik zie iets oranjes!

'Hedde ge ze al gezien?', vraagt bij de Loeffsche brug een dame aan haar vriendin die is komen aanlopen van de kant waar Máxima in de boot stapte. 'Ze zit met de rug naar ons toe', zegt die, 'en Willem-Alexander tegenover haar.' 'Hè', zegt de eerste spijtig. 'Willem-Alexander is nou bijzaak.'

De ene vriendin haalt uit haar tas de routebeschrijving van het Brabants Dagblad. 'Nederland snuffelt aan Máxima', kopt de krant. Die ook schrijft dat 's-Hertogenbosch vandaag 100 duizend bezoekers voor haar verwacht. 'Dat lijkt me een beetje erg veul', zegt de ander.

'Ze heeft een rood pakje aan, hoor', roept een passerende man. 'Dat je niet naar de verkeerde zwaait.'

Daar komt ze aangevaren over de Binnendieze. En ze zwaait, half van Willem-Alexander afgewend, naar deze kant. En voordat ze onder de brug verdwijnt, keert ze haar blonde hoofd nog een keer om, lacht en wuift.

Twee meisjes steken dwars de binnenstad door naar de Sint Jan om haar daar nog een keer te zien. Het ene meisje vertelt dat koningin Beatrix vorige week op bezoek was in het gezondheidscentrum waar haar zusje werkt en dat je dan niks tegen haar mag zeggen, 'alleen Majesteit'.

'Nou', zegt haar vriendin, 'ik denk dat Máxima wel anders is, en Willem-Alexander dan ook.'

In de stromende regen passeren ze in de Kerkstraat de plek waar een oude linkse langharige strijder eerder bij zijn gitaar zong: 'Laat Máxima in Zuid-Amerika, in Argentinia. Het was een bloedbad in Zuid-Amerika, zoveel mensen tegen de muur. De vader van Máxima werkte bij de Gestapo. En Trix is ook niks. En wat moeten wij met Máxima? Wat moet dat stomme wijf hier?'

Mensen passeerden hem ginnegappend. Niemand wierp een muntje op de hoes van zijn gitaar. De klokken van de Sint Jan maken een hels kabaal wanneer Máxima in de blauwe hofauto voorbijrijdt.

'Leve de koningin!' roept een man in de betrekkelijke stilte op de Markt. Een dikke bui, paraplu's omhoog, een meisje zegt tegen haar vriendje: 'Ze blijft in de auto zitten. Ik zie geen reet van d'r zo.' En een man zegt: 'Ja, en óns ziet ze zo ook niet.' Zeker de helft van het publiek wacht de terugkeer van het paar uit het stadhuis niet af.

'Staat ze nou wel of niet daar op het balkon?', roept een man uit Rosmalen. 'Ja, ik zie iets oranjes', zegt zijn iets langere vrouw.

'Een knalrood mantelpakje, zeiden ze op de radio.'

'Oranjerood is het', zegt zijn vrouw beslist.

'Shit', zegt het eerdergenoemde meisje tegen haar vriend als de blauwe hofauto passeert. 'Alweer helemaal geen fuck van haar gezien.'

Meer over