Zusje van Máxima in opspraak in Argentinië

Inés Zorreguieta, het jongere zusje van koningin Máxima, is na haar benoeming als ambtenaar in opspraak geraakt. De 31-jarige Zorreguieta is door de Argentijnse president Mauricio Macri benoemd, terwijl het twijfelachtig is of zij voldoet aan de vereisten van de functie. Ook wordt zij nog eens riant betaald voor haar werkzaamheden.

Inés Zorreguieta met haar zus Máxima in 2004. Beeld
Inés Zorreguieta met haar zus Máxima in 2004.Beeld

De nieuwe functie van Inés Zorreguieta vereist een nogal lange adem: Directora de Despacho y Mesa de Entradas de la Dirección General de Administración de la Secretaria Ejecutiva del Conseja Nacional de Coordinacion de Politicas Sociales de la Presidencia de la Nación. Het komt er op neer dat de jongste zus van Koningin Máxima een plek heeft gekregen bij een afdeling die zich bezighoudt met de coördinatie van het sociaal beleid van de Argentijnse president Macri.

Dat Zorreguieta niet voldoet aan de functie-eisen, daar doet haar nieuwe werkgever niet geheimzinnig over. In het officiële staatsbulletin van Argentinië (331/2016) wordt uitdrukkelijk vermeld dat 'een hoge uitzondering' is gemaakt voor de jongste dochter van Jorge Zorreguieta, in de jaren zeventig staatssecretaris van Landbouw onder de Argentijnse dictator Videla.

Zorreguieta heeft niet de benodigde opleiding, heeft niet de juiste werkervaring en mist ook nog eens de relevante contacten voor haar nieuwe ambtenarenbaan. Op haar cv prijken een onderzoeksbaantje bij de Verenigde Naties in Panama, werk als kunstenares en een mislukt avontuur als zangeres met gitaar tijdens de muzikale wedstrijd Nuevas Voces in Buenos Aires.

Peetmoeder Ariane

Saillant is dat de benoeming van Zorreguieta, die officieel op 10 februari bekend is gemaakt, met terugwerkende kracht is vastgesteld op 10 december. Dat is de uitgerekend de datum waarop Macri werd ingezworen als nieuwe president van Argentinië. Bovendien komt de aanstelling van Zorreguieta, die ook peetmoeder is van prinses Ariane, juist in een periode dat president Macri bezig is met een grote schoonmaak van het Argentijnse ambtenarenapparaat.

Sinds zijn aantreden als president van Argentinië werden al ruim 20 duizend ambtenaren ontslagen. Daarbij zaten vertrouwelingen van de vorige president Cristina Fernández de Kirchner, ambtenaren met 'lege functies' en de zogenoemde ñoquis, de duizenden Argentijnse ambtenaren die slechts op de 29ste van elke maand op hun werk verschijnen om hun salaris op te halen.

Zorreguieta wordt in de media al besmuikt de 'koninklijke ñoqui' genoemd. Niet in de laatste plaats omdat zij maandelijks ruim 40 duizend pesos (ruim 2.400 euro) toucheert voor een baan die volgens de functieomschrijving 180 werkdagen per jaar telt.

Koningin Máxima met op schoot prinses Ariane. Links achter hen Inés Zorreguieta. Beeld RVD
Koningin Máxima met op schoot prinses Ariane. Links achter hen Inés Zorreguieta.Beeld RVD
Meer over