Zundert grijpt in bij clubhuis No Surrender

De gemeente Zundert dreigt motorclub No Surrender met hoge dwangsommen omdat het hoofdkwartier een illegaal horecabedrijf zou zijn. De club moet een vergunning aanvragen, vertelde burgemeester Leny Poppe vandaag.

Leden van No Surrender in hun clubhuis in Emmen. Beeld anp
Leden van No Surrender in hun clubhuis in Emmen.Beeld anp

Advocaat Jan Piet van Rossum van No Surrender en president Klaas Otto denkt dat de gemeente de motorclub met de hoge boetes wil dwingen tot sluiting van het clubhuis in Zundert. De motorclub ontkent dat het hoofdkwartier een horecagelegenheid is. Het clubhuis is twee avonden per week geopend en er zijn dan hooguit vijftig leden. Er wordt geen drank of eten verkocht, zegt hij.

De burgemeester zegt dat er een gesprek is geweest met Klaas Otto. 'Het is niet de bedoeling om de club weg te jagen. Als er een vergunning aangevraagd wordt zal die behandeld worden als elke andere. En ja, daar hoort ook een integriteitsbeoordeling bij', zo reageerde ze vandaag.

Poppe bevestigde dat de directe aanleiding voor de dwangsommen een veelbesproken bezoek aan No Surrender van het RTL-programma van Johnny de Mol en Guus Meeuwis is geweest. Twee agenten constateerden destijds dat er alcohol werd geschonken. De burgemeester gaat ervan uit dat ervoor betaald moet worden.

Chapter van Satudarah
Het gebouw in Zundert dient al jaren als motorclubhuis. In 2011 viel een politiemacht het pand binnen toen er nog een chapter van Satudarah was gevestigd. Satudarah-voorman Klaas Otto richtte later No Surrender op en het pand in Zundert werd het hoofdkwartier. De burgemeester erkent dat er geen klachten uit de buurt zijn.

No Surrender en president Klaas Otto hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente. De zaak dient vrijdag bij de rechtbank in Breda.

Meer over