Zülle herovert gele trui in bergetappe

Alex Zülle heeft vrijdag in de derde etappe van de Ronde van Zwitserland de gele leiderstrui heroverd. De plaatselijke favoriet liet in de zware bergrit van Domat Ems naar Sammaun, gelegen op 1828 meter hoogte, de zege aan de Kazachstaanse wielrenner Aleksander Vinokoerov....

Vinokoerov ontsnapte in de laatste kilometer uit de kopgroep van zeven man. De renner uit de Telekom-ploeg sloeg een klein gaatje en ging met drie seconden voorsprong op Zülle en diens landgenoot Laurent Dufaux over de eindstreep. In de algemene rangschikking heeft Zülle, die de proloog won, zes tellen voorsprong op Vinokoerov.

De etappe kwam snel op gang. Al in de beginfase brak het peloton in tweeën. De Italiaan Gianluca Bortolami zocht vervolgens opnieuw het avontuur. Vijftien coureurs reageerden op zijn demarrage. De kopgroep bouwde op weg naar Davos een voorsprong op van maximaal vier minuten. Halfweg koers kon geletruidrager Lembo ondanks de steun van zijn ploeggenoten het tempo van het peloton niet meer volgen.

José Manuel Maestre schreef vrijdag de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië op zijn naam. Het was zijn eerste zege als prof. De Spaanse wielrenner demarreerde tijdens de 141,3 kilometer lange rit van Andorra naar Llivia op het juiste moment, een kilometer of 25 voor de finish aan het begin van de laatste beklimming.

Maestre, die ook de initiatiefnemer was van twee eerdere ontsnappingen, had zoveel macht dat zijn medevluchters Juan Guillamon en Inigo Cuesta volledig uit het wiel werden gereden. Op de eindstreep was zijn voorsprong op de eerste achtervolgers bijna een halve minuut. Zijn landgenoot Alejandro Valverde won de sprint om de tweede plaats van Fernando Escartin.

Roberto Heras, in dienst van US Postal, behield de leiderstrui.

Meer over