Zuigen

IK LIKTE hem, ik zoog heel zachtjes. Ik haalde hem uit mijn mond en zag hoe hij in mijn hand lag te glimmen van m'n spuug....

U dacht misschien dat ik het over seks had, maar ik heb helemaal geen zin om hier te gaan zitten viespeuken. Altijd maar seks! Als ik uitvinder was van de stofzuiger, zou ik diep teleurgesteld zijn omdat vrouwen nog steeds overwerkt en gestresst zijn, maar als ik de wereld seks had gegeven, zou ik me nog veel beroerder voelen, want wat is men daarmee hebberig en kleinzielig aan de haal gegaan! Een beetje leuke voortplanting had het moeten zijn, maar alleen al de afgelopen dertig jaar gingen we met veel tamtam van preutsigheid naar bohémien, van vrije liefde naar de georganiseerde passie van de partnerruil, van klef begrip voor Lolita naar feministisch-socialistische protesten, en nou zitten we weer in de kneuterige doorzonwoning een brave loopbaan op te bouwen, terwijl we 's avonds laat hulpeloos naar Buch of Springer kijken. We hebben altijd klachten over seks, we vallen dokters lastig om pillen en begrip, we zeggen dat we niet intiem durven zijn, alsof we ons in een relatie niet op duizenden manieren laten kennen die veel meer vertrouwdheid geven, en we eisen spanning plus intimiteit, nieuwigheid plus trouw, perversiteit plus zuiverheid. Is het niet een beetje veel gevraagd voor een simpele daad die plusminus twee minuten duurt?

Ik zou seks willen verbieden. Als de mensen eens wisten hoeveel bevrediging ze konden krijgen van de kleine dingen des levens! Hoe voldaan en blij een mens kan zijn als-ie gewoon een pepermuntje tot het eind toe op kan zuigen zonder een vroegtijdig, driftig KRAK!

Boon behoorde van huis uit tot de kleine middenstand van het grijze industriestadje Aalst. Zijn grootvader 'Sooike Boon' was schoenlapper en zijn vader auto- en huisschilder. Hij was geen proletariër, zegt Boon-kenner en bezorger van de 'boontjes' Paul de Wispelaere in Louis Paul Boon, tedere anarchist. 'Als volksjongen was hij met de arbeiders vertrouwd en solidair, terwijl hij zich tegelijk van hen distantieerde. Deze ambivalente houding van verbondenheid en apartheid typeert hem van meet af aan.' Bij zijn eerste contact met arbeiders had hij het gevoel 'van de korporaal tegenover de gewone soldaat'.

Meer over