Zuidpoolijs vangt spookdeeltjes

Een groep deeltjesfysici en astronomen willen het ijs van de Zuidpool gebruiken voor de bouw van de grootste telescoop ter wereld....

In Nature van 22 maart beschrijft een team van meer dan honderd onderzoekers onder leiding van Francis Halzen van de universiteit van Wisconsin de eerste resultaten van neutrinometingen met een eerste, kleine versie van zo'n ijsdetector, de Amanda. Die is in de jaren negentig op Antarctica opgebouwd en omvat nu al 677 lichtdetectoren. De detectoren zijn in strengen aangebracht in schachten op 1,5 tot 2 kilometer diepte in het ijs.

In het seizoen 1997 zagen de toen 302 Amanda-detectors voor het eerst kosmische neutrino's, die in de detector arriveerden nadat ze vanuit het heelal dwars door de hele aarde waren gevlogen. Volgens Halzen staat technisch niets een veel ambitieuzer project in de weg, IceCube genaamd. Dat zou tachtig strengen met in totaal 4800 lichtdetectoren moeten omvatten, verdeeld over een oppervlak van een vierkante kilometer. Daarmee is voor het eerst echt aan te wijzen waar aan de sterrenhemel een neutrino vandaan komt.

Andere neutrino-detectoren, zoals die in de Kamioka-mijn in Japan of het geplande onderzeese Antares-project zijn daarvoor niet groot genoeg.

Meer over