Zuidelijke vogel is zelfzuchtiger

Vogel-ouders op het zuidelijke halfrond redden in bedreigende situaties relatief vaak hun eigen hachje, zelfs als dit ten koste gaat van hun kroost....

Deze algemene theorie is onderzocht aan het gedrag van vogels in Noord- en Zuid-Amerika. In Science (20 april) wordt beschreven hoe vogels uit de beide halfronden reageren als ze door een havik worden bedreigd. Vangen de ouders de klappen op of stellen ze hun jongen bloot aan de risico's?

Voedselvluchten kunnen bedreigend zijn: de jongen zijn onbeschermd in het nest en de ouders kunnen ten prooi vallen aan haviken tijdens hun zoektocht naar voedsel. Wanneer hun jongen werden bedreigd, beperkten vogels in Noord-Amerika hun voedselvluchten meer dan vogel-ouders in Zuid-Amerika.

Het omgekeerde gebeurde als de bedreiging door een havik op de ouders was gericht. De Zuid-Amerikaanse soorten verminderden hun voedselvluchten vaker dan de Noord-Amerikaanse soortgenoten.

Kort gezegd: de vogels in Noord-Amerika reageerden sterker om het gevaar voor hun kroost te verminderen, terwijl de Zuid-Amerikaanse meer deden om zichzelf te beschermen.

Deze verschillen in ouderlijk gedrag tussen de twee regio's zijn in overeenstemming met de theoretische vermoedens dat de verschillen in levensloop ook de variatie in het ouderlijk gedrag kunnen voorspellen.

Meer over