Zuid-Koreaanse Samsung-topman gearresteerd op verdenking van corruptie

De Zuid-Koreaanse Samsung-topman Jay Y. Lee is vrijdag gearresteerd. Hij wordt naast omkoping, verduistering en betrokkenheid in een groot corruptieschandaal ook verdacht van onrechtmatigheden met benoemingen in de top van Samsung. Deze laatste aanklacht is nieuw.

Samsung-topman Jay Y. Lee. Beeld bloomberg
Samsung-topman Jay Y. Lee.Beeld bloomberg

Lee zou topbestuurders van Samsung onder meer hebben opgedragen om dubieuze organisaties te financieren die werden gerund door een vertrouweling van president Park Geun-hye, die in december door het parlement werd afgezet wegens corruptie en machtsmisbruik. Hij zou daar naar verluidt politieke en zakelijke gunsten voor hebben teruggekregen. Lee wordt hier zaterdag over ondervraagd. Eerder werd een verzoek om Lee te arresteren nog afgewezen wegens gebrek aan bewijs.

Volgens de aanklager maakte Samsung in 2015 ruim 17 miljoen euro over aan een adviesbureau van Choi Soon-sil, een vertrouweling van president Park. Een deel daarvan was sponsorgeld voor Chois dochter, die actief is in de paardensport. Als tegenprestatie zouden Choi en president Park de directie van het nationaal pensioenfonds, een van de grootste aandeelhouders van Samsung, ervan hebben 'overtuigd' een omstreden fusie goed te keuren. Met de fusie wist Lee zijn macht in het concern te vergroten.

Anti-regeringsdemonstranten in Seoul. Beeld afp
Anti-regeringsdemonstranten in Seoul.Beeld afp

Betrokkenheid president

De vader van Lee werd in 2008 al gelinkt aan een smeergeldaffaire, maar hij wist een arrestatie te ontlopen. Hij deed destijds vrijwillig een stapje terug, om na twee jaar met zegen van de president van Zuid-Korea weer terug te keren. Het bleek een simpele rekensom. Samsung is een van de grootste bedrijven ter wereld. Naast de bekendste tak - elektronica - handelt de familie in honderden andere producten, van schepen en vastgoed tot hotels en verzekeringen. Alleen al de elektronicatak is goed voor eenvijfde van de Koreaanse export.

Het is onduidelijk of president Park, die wacht op het oordeel van het constitutioneel hof, ook kan worden gelinkt aan de fusie. De aanklagers zeggen wel zeker te weten dat Choi en Park samenspanden om bedrijven te dwingen miljoenen te 'doneren' aan twee vage stichtingen. Samsung was met 16 miljoen euro hoofddonateur.

Met de arrestatie van Lee ontstaat er een machtsvacuüm in de top van het hiërarchische concern, waar weinig beslissingen zonder medeweten van de baas worden genomen. Plannen van het bedrijf om de complexe bedrijfsstructuur - een doorn in het oog van aandeelhouders - aan te pakken, gaan volgens analisten dan weer in de ijskast.

Waarom gingen 1,5 miljoen Koreanen de straat op?

Hoe kon in Zuid-Korea binnen twee maanden tijd de grootste volksopstand uitbreken sinds 1987, toen de militaire dictatuur ten einde kwam? Analisten breken zich er het hoofd over.

Meer over