Zuid-Korea zet voor het eerst president uit haar functie, twee doden tijdens rellen

De van corruptie verdachte Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye is per direct uit haar functie gezet. Het grondwettelijk hof oordeelde vrijdag dat de beslissing van het parlement om de president af te zetten, legitiem was. Na het vonnis onstonden rellen voor het gebouw van het hof. Daarbij vielen zeker twee doden en meerdere gewonden.

Een aanhanger van de afgezette Zuid-Koreaanse president ligt uit protest voor oproerpolitie in Seoul. Beeld reuters
Een aanhanger van de afgezette Zuid-Koreaanse president ligt uit protest voor oproerpolitie in Seoul.Beeld reuters

Volgens de president van het hof is overtuigend aangetoond dat de president persoonlijk bedrijven heeft gedwongen miljoenen te doneren aan twee vage stichtingen. Dit staat gelijk aan machtsmisbruik en is volgens het hof een 'ernstige overtreding van de grondwet'. 'De president heeft door haar daden het vertrouwen van het volk geschonden. Dit kan niet getolereerd worden.'

Het is de eerste keer dat een democratisch gekozen president in Zuid-Korea uit haar functie is gezet. De beslissing was unaniem.

Na de uitspraak kwam het tot botsingen tussen politieagenten en pro-Park-demonstranten voor het gebouw van het hof. Tijdens de relllen viel een oudere man van het dak van een politiebus. Hij overleed later in het ziekenhuis. Hoe de tweede demonstrant is omgekomen, is niet bekendgemaakt.

Volgens de wet moet de interim-regering nu binnen twee maanden nieuwe verkiezingen uitschrijven. De kans is groot dat de Zuid-Koreanen een centrumlinkse president zullen kiezen. De lijsttrekker van de Democratische Partij, Moon Jae-in, gaat al maanden aan kop in de peilingen. Moon werd in 2012 door de centrumrechtse Park verslagen.

Een centrumlinkse regering zal onder meer gevolgen hebben voor de relatie met China en Noord-Korea. Zo staat de partij van Moon Jae-in positief tegenover onderhandelingen met Noord-Korea. De conservatieve regering-Park stelde zich juist hard op tegen het regime in Pyongyang. Moon Jae-in heeft zich eerder ook uitgesproken tegen het Amerikaanse antiraketsysteem THAAD, dat dit jaar geïnstalleerd moet worden. China is fel tegen de installatie en voerde de afgelopen maanden diverse economische strafmaatregelen door tegen Zuid-Korea.

De politie zette traangas in tegen pro-Park-demonstranten voor het gebouw van het constitutioneel hof. Beeld epa
De politie zette traangas in tegen pro-Park-demonstranten voor het gebouw van het constitutioneel hof.Beeld epa
De president van het constitutioneel hof leest het vonnis voor. Beeld ap
De president van het constitutioneel hof leest het vonnis voor.Beeld ap

Samsung

Nu Park president-af is, zal ze waarschijnlijk worden vervolgd voor corruptie, afpersing en machtsmisbruik. De openbaar aanklager zei vorige week genoeg bewijzen te hebben verzameld dat Park samen met een vriendin, 'paleisfluisteraar' Choi Soon-sil, miljoenen heeft aangenomen van elekronicagigant Samsung. In ruil zouden Park en Choi het bedrijf hebben geholpen met een omstreden fusie. Samsung-topman Lee Jae-yong zit sinds vorige maand vast in afwachting van zijn zaak. Hij is aangeklaagd voor omkoping en verduistering.

Park heeft steeds volgehouden onschuldig te zijn. Desondanks weigerde ze te getuigen bij het constitutioneel hof. De president van het hof zei vrijdag dat dit niet in haar voordeel heeft gewerkt. De corruptiezaak rond de president hield het land maanden in zijn greep. Op het hoogtepunt van de protesten, afgelopen november, waren er naar schatting meer dan een miljoen mensen op de been om het vertrek van Park te eisen. De afgelopen weken demonstreren tienduizenden voor- en tegenstanders van Park in het centrum van Seoul.

Aanhangers van Park Geun-hye houden foto's van de president vast. Beeld afp
Aanhangers van Park Geun-hye houden foto's van de president vast.Beeld afp

Lees verder

Zuid-Korea in de ban van 'nieuwe Raspoetin'
De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye lag sinds november zwaar onder vuur nadat bekend werd dat ze Choi Soon-sil, de dochter van een vroegere religieuze cultleider, invloed liet uitoefenen op staatszaken. Lees hier hoe Zuid-Korea in de ban raakte van 'nieuwe Raspoetin'.

Afzettingsprocedure Zuid-Koreaanse president maakt land vleugellam
Door de procedure die in december door het Zuid-Koreaanse parlement werd aangekondigd om president Park Geun-hye na beschuldigingen van corruptie af te zetten, is de regering voorlopig vleugellam. Correspondent Jeroen Visser vertelde telefonisch vanuit Seoul wat voor gevolgen dit had voor het land.

Waarom gingen 1,5 miljoen Koreanen de straat op?
Na weken van protest komt er een afzettingsprocedure tegen de Koreaanse president Park. Demonstranten zijn euforisch. 'Dit is de kracht van democratie.'

Zuid-Koreaanse aanhangers van president Park Geun-hye botsten met de politie nadat bekend werd dat Park werd afgezet. Beeld afp
Zuid-Koreaanse aanhangers van president Park Geun-hye botsten met de politie nadat bekend werd dat Park werd afgezet.Beeld afp
Meer over