Zuid-Korea nu in de ban van tennisheld

Lee Hyung-taik is een Zuid-Koreaanse tennisser, die nauwelijks een woord over de grens spreekt. Toen hij bij de US Open in 2000 zeer verrassend tot de vierde ronde doordrong was hij even bang dat hij ook nog moest speechen....

Van onze sportredactie

De tekst had hij nooit nodig, maar het briefje heeft hij altijd bewaard en gisteren bekende Lee Hyung-taik dat hij altijd is blijven oefenen op het uitspreken van de hem toen aangeboden regels. 'Ik kan het nog steeds niet geloven', zei hij in gebrekkig Engels nadat hij het toernooi van Sydney op zijn naam had geschreven.

De ongeplaatste Zuid-Koreaan, al zeven jaar prof maar niet rechtstreeks tot het toernooi toegelaten, was in de eindstrijd in de tiebreaks zekerder van zijn zaak dan de als tweede geplaatste Spanjaard Juan Carlos Ferrero: 4-6, 7-6, 7-6.

De titel van Lee, zijn eerste, was een sensatie. De slotpartij tegen Ferrero, vierde op de wereldranglijst, was in Zuid-Korea rechtstreeks op de tv te volgen. De zoon van een arme aardappelboer werd na afloop verrast door een telefoontje van president Kim Dae-jung. Deze onderbrak zijn crisisberaad om de nieuwe nationale held te feliciteren.

'De president heeft het heel druk met Noord-Korea. We vielen dan ook van onze stoel toen hij belde', zei Lee's coach Choi Hee-june. 'Hij vertelde dat het er thuis bijna net zo aan toegaat als tijdens het WK voetbal. Het is onvoorstelbaar.' De winnaar, die na zijn aankomst in Sydney binnen 48 uur drie kwalificatieduels moest afwerken, had er weinig aan toe te voegen. Ook omdat hij het Engels niet machtig is.

Kim Clijsters en Andre Agassi zijn klaar voor het grote werk in de Australian Open. De Belgische tennisster bracht zaterdag het voorbereidingstoernooi van Sydney op haar naam. Ze was in de eindstrijd te sterk voor de Lindsay Davenport.

De 32-jarige Agassi zegevierde in de Kooyong Classic, een invitatietoernooi in Melbourne. Hij deed niets verkeerd en versloeg de Fransman Sebastien Grosjean in de finale zonder moeite: 6-2, 6-3.

Meer over