Zuid-Holland

SCHRIJF FAMILIEGESCHIEDENIS

Altijd al uw familiegeschiedenis willen schrijven? Uitgeverij Atlas en het Centraal Bureau voor Genealogie organiseren op 22 oktober een middag over familiegeschiedenis. Judith Koelemeijer, auteur van onder meer Het zwijgen van Maria Zachea, opent de middag waarna diverse auteurs lezingen en workshops geven. Locatie is het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/ familiegeschiedenis

LEER UW VOOROUDERS KENNEN

Tijdens de Familiedag op 22 oktober in Gouda kun men op zoek naar de eigen familiegeschiedenis. Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de burgerlijke stand presenteren de Groene Hart Archieven in de Goudse Jeruzalemkapel tal van activiteiten die te maken hebben met familiegeschiedenis. Ontdek de betekenis van een familienaam, doe onderzoek naar de eigen voorouders of creëer een familiewapen of -album. Men kan een historisch fotoportret laten maken in passende kleding, de tentoonstelling bezoeken of meedoen aan de verhalenwedstrijd Mijn favoriete voorouder en kans maken op mooie prijzen.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/burgerlijkestand

OUD-KRISPIJN

Erfgoedcentrum DiEP neemt bezoekers op 14 oktober mee naar de Dordtse wijk Oud-Krispijn met de wandeling De bewezen kracht van Oud-Krispijn. Oud-Krispijn is een stadswijk van Dordrecht. De bouw van deze wijk startte omstreeks 1906. Het is een echte volksbuurt. Een Krispijn-kenner in hart en nieren neemt de deelnemers mee langs pittoreske straatjes en verrassende nieuwbouw. Krispijnse ondernemers en nieuwkomers vertellen hun verhaal en presenteren hun niet alledaagse waar.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/krispijn

TERECHT OF ONTERECHT

De tentoonstelling Terecht of Onterecht is vanaf 7 oktober te zien in het Paleis van Justitie in Den Haag en Arnhem en in de Rechtbank Alkmaar. Voor meer informatie zie Gelderland.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/rechterlijkemacht

DE MAAND IN SCHIEDAM

De historische binnenstad van Schiedam vormt in oktober het decor voor diverse activiteiten en manifestaties.

Jaarmarkt

Op 22 oktober vindt de Jaarmarkt Scyedam plaats. Daar kunnen bezoekers kennismaken met historische figuren die van belang waren voor Schiedam. Er zijn activiteiten voor jong en oud, zoals zwaardvechtlessen, middeleeuwse maaltijden, optredens en een roofvogelshow. De Jaarmarkt wordt afgesloten met een vuurballet. In molen De Vrijheid brengen molenaars die dag het oude ambacht in beeld, bij het zakkendragershuisje komen de zakkendragers in actie.

Nacht van de Geschiedenis

In het Stedelijk Museum en het Jenevermuseum vindt op 22 oktober de Nacht van de Geschiedenis plaats. Er zijn lezingen van onder Han van der Horst en theoloog Herman Noordegraaf, er is een Geschiedenisquiz en bezoekers kunnen een voorwerp laten taxeren, genieten van diverse optredens of dansen op hits van vroeger.

Toneel

Tussen dinsdag 18 en zaterdag 22 oktober is er in Schiedam toneel op locatie. Laat u meevoeren naar de stichting van de stad, langs heksenverbrandingen en de scheepvaart, haringvisserij, jenever, molens en Zwart Nazareth.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/schiedam

MORGEN IS VANDAAG

Bij Soldaat van Oranje - De Musical is de tentoonstelling Morgen is vandaag. Kun jij kiezen in oorlogstijd? ontwikkeld. In een deel van de foyer van de TheaterHangaar op voormalig militair Vliegveld Valkenburg in Katwijk is een expositieruimte ingericht over de Tweede Wereldoorlog.

De expositie daagt de bezoeker uit om na te denken over keuzes in oorlogstijd. Zo krijgt hij informatie over Engelandvaarders. Wie waren die mannen en vrouwen? Waar kwamen ze vandaan? Wat motiveerde hen? Langs welke routes ontsnapten zij uit het bezette Nederland? Ook aan u worden vragen gesteld. Want welke keuze zou u maken onder druk van de oorlog?

De tentoonstelling is voorafgaand aan de musical te bezoeken. Tijdens de voorstelling Soldaat van Oranje - De Musical wordt men meegenomen in het waargebeurde verhaal van verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema, oftewel dé Soldaat van Oranje.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/soldaatvanoranje

KEIZERLIJK GERECHTSHOF

Het Openbaar Ministerie, het Haags Historisch Museum en het Nationaal Archief presenteren de theatervoorstelling Het Keizerlijk Gerechtshof, over twee rechtszaken uit 1811: de stelende dienstmeid en de driftige bakker. De voorstelling wordt van 24 oktober tot 11 november 2011 uitgevoerd door Theatergroep Drang op een Haagse locatie. Na afloop is er een rondleiding in museum de Gevangenpoort.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/rechterlijkemacht

CHINEZEN IN NEDERLAND

Een dag vol verhalen over het eerste Chinatown van Europa en de Chinese gemeenschap in Nederland. Op 8 oktober komen half- en kwartbloed Chinezen, (nazaten van) oud-zeelieden en pindaverkopers, Chinese koks, restauranthouders en andere Aziatische families naar het Deliplein in Rotterdam-Katendrecht voor De Reünie, georganiseerd door Kaap Belvédère. Een programma vol lezingen, debatten, ontmoetingen, foto's, muziek en versnaperingen.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/chinatown

SPANJAARDEN IN LEIDEN

In de entree van het Regionaal Archief Leiden is in oktober een presentatie te zien over Spanjaarden in Leiden voor en na het beleg en ontzet. Aanleiding is de fototentoonstelling over huidige Leidse Spanjaarden in de Drie Octoberstraat. Deze expositie is georganiseerd door de Spaanse Alicia Fernández Solla. Zij woont al bijna tien jaar in Leiden en zal op 8 oktober in het archief een lezing geven over haar project.

Op 22 oktober is er in het archief een lezing van historica Els Kloek. Zij zal het bijzondere verhaal vertellen van Magdalena Moons. Magdalena zou als geliefde van de Spaanse bevelhebber Francisco Valdez een belangrijke rol hebben gespeeld bij het ontzet van Leiden.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/spanjaarden

VRIJHEID

Ieder jaar vindt op 2 en 3 oktober het grootste lokale volksfeest van Nederland plaats. Ongeveer 200.000 mensen vieren dan een belangrijk moment uit de geschiedenis van de stad Leiden: de verdrijving van de Spanjaarden door de watergeuzen op 3 oktober 1574. De viering van het Leidens Ontzet is gebaseerd op een traditie van meer dan 436 jaar onafgebroken herdenken.

Museum de Lakenhal in Leiden presenteert van 30 september 2011 t/m 8 januari 2012 de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011. In deze interactieve familietentoonstelling staat de beleving van het Leidens Ontzet door het publiek centraal, van 1574 tot nu. Voor de tentoonstelling maakte fotograaf Erwin Olaf een eigentijds historiestuk over het ontzet. Leidse inwoners stonden daarvoor model. Met deze opdracht wordt een oude traditie nieuw leven ingeblazen: vanaf de 16de tot ver in de 19de eeuw werd het Leidens Ontzet verbeeld in monumentale historiestukken.

Tijdens de tentoonstelling zijn er activiteiten voor jong en oud. Er zijn lezingen, een historische fietstour en bezoekers krijgen de kans om een eigen vaandel te maken.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/vrijheid

ERFGOED DELFT

In Delft is een hoop te beleven tijdens de Maand van de Geschiedenis. Erfgoed Delft organiseert allerlei activiteiten. Hierbij een greep uit het programma.

Archief

Wie wil weten of hij wortels heeft in Delft gaat naar het Archief Delft. De hele maand oktober geeft het archief cursussen en workshops om wegwijs te worden in de archieven.

Wayangpoppen

In Museum Nusantara kan de bezoeker geheel in de stijl van wayangpoppen een karikatuur maken van zichzelf. Ook kan hij in het museum terecht voor het luisteren naar en vertellen van verhalen over Indonesië.

Willem van Oranje

Wie meer wil weten over de eigen vaderlandse geschiedenis, is in Museum Prinsenhof aan het goede adres. Het museum vertelt het verhaal van Willem van Oranje en zijn rol bij het ontstaan van de Nederlandse Republiek. Tijdens de maand oktober worden er diverse lezingen en workshops georganiseerd.

maandvandegeschiedenis.innl.nl/delft

LANDELIJK: GESCHIEDENIS24

Ook het digitale themakanaal Geschiedenis 24 doet mee met de Maand van de Geschiedenis. Van 15 t/m 21 oktober zal de programmering geheel in het teken staan van het overkoepelende thema: 'Ik en wij'. Met reportages en documentaires over de ontwikkeling van onze Nederlandse identiteit, de invloed van migratie en de vraag waar 'ik' ophoudt en 'wij' begint.

Kijk voor meer informatie op www.geschiedenis24.nl

undefined

Meer over