'Zuid-Amerika stapt van bananen over op drugs'

Zuid-Amerikaanse landen stappen over op drugsproductie als zij hun bananen niet meer in de Europese Unie kunnen verkopen. Dit liet de Europese Unie maandag in Genève weten....

In Genève buigt de wereldhandelsassociatie, de WTO, zich over de dreigende handelsoorlog tussen de VS en Europa. Aanleiding is de bevoorrechte positie van de vroegere Zuid-Amerikaanse koloniën op de Europese markt. Op bananan uit deze landen worden lagere importtarieven geheven dan op die van enkele grote Amerikaanse concerns.

Bananen zijn het belangrijkste product van de voormalige koloniën, meent de woordvoerder van de Europese commissaris voor handel L. Brittan. 'Als de export van bananen wordt bedreigd, is drugsproductie een gemakkelijk alternatief. Dat is in niemands belang, nog het minst van de VS.'

Leiders uit bananenproducerende landen in het Caraïbisch gebied hebben gedreigd gezamenlijk een verdrag met de VS op te zeggen als de import van bananen in de EU wordt bedreigd. Het verdrag uit 1997 gaat over samenwerking bij drugsbestrijding.

De VS beschuldigen de EU ervan afspraken over banenimport te negeren. De ruzie is geëscaleerd nu de VS heffingen hebben ingesteld op de import uit Europa.

Meer over