Nieuws

Zuid-Afrikaanse ex-president Zuma moet opnieuw de cel in

De Zuid-Afrikaanse ex-president Jacob Zuma (79) moet terug de gevangenis in om een celstraf van 15 maanden uit te zitten. Dat heeft het gerechtshof in de provincie Gauteng woensdag bepaald.

Mark Schenkel
Zuma ging in juli voor de eerste keer de cel in, nadat hij door de hoogste rechtbank in Zuid-Afrika was veroordeeld voor minachting.  Beeld AP
Zuma ging in juli voor de eerste keer de cel in, nadat hij door de hoogste rechtbank in Zuid-Afrika was veroordeeld voor minachting.Beeld AP

De ‘medische gronden’ waarop Zuma in september voortijdig vrijkwam, zijn volgens de rechter ‘onwettig’. Of Zuma op heel korte termijn ook echt weer de cel in gaat, is onzeker: zijn advocaten hebben meteen protest aangetekend tegen de uitspraak.

Zuma ging in juli voor de eerste keer de cel in, nadat hij door de hoogste rechtbank in Zuid-Afrika was veroordeeld voor minachting. Zuma had keer op keer geweigerd om mee te werken met een commissie die onderzoek deed naar de grootschalige corruptie en andere wanpraktijken tijdens Zuma’s tijd als president (2009-2018). Na minder dan twee maanden mocht Zuma begin september weer naar huis, een besluit dat in Zuid-Afrika flink wat ophef veroorzaakte: de vrijlating werd niet door een rechter bevolen, maar door de baas van het gevangeniswezen, die daarna werd vervangen.

Staat ex-president boven de wet?

De juridische Zuma-saga geldt in Zuid-Afrika als een belangrijke graadmeter voor het functioneren van de rechtsstaat. De centrale vraag is of een ex-president uiteindelijk boven de wet blijkt te staan. Zuma werd in juli de eerste (oud-)leider van Zuid-Afrika die de cel in ging.

Als het aan het gerechtshof in Gauteng ligt, dan maakt Zuma binnenkort in de cel ook de meer dan drie maanden goed die hij sinds september in vrijheid heeft doorgebracht. Dat zou betekenen dat hij in totaal nog ruim een jaar in gevangenschap voor de boeg heeft. Zuma’s advocaten noemen dit ‘wreed’, omdat hun cliënt ‘terminaal ziek’ zou zijn. De advocaten zeggen niet waaraan Zuma dan precies zou lijden.

Sommige Zuid-Afrikanen maken zich zorgen over nieuwe onlusten, mocht Zuma terug de cel in gaan. In juli braken er na Zuma’s vastzetting grootschalige rellen en plunderingen uit in Gauteng en in KwaZulu-Natal, Zuma’s thuisregio. Meer dan 250 mensen kwamen om het leven en er werd voor miljarden aan schade aangericht.

Meer over