Zuid-Afrika overweegt Internationaal Strafhof vaarwel te zeggen

De Zuid-Afrikaanse regering gaat het lidmaatschap van het Internationaal Strafhof (ICC) heroverwegen. Bij monde van de regering liet minister Jeff Radebe weten dat de regering zal onderzoeken of het land nog steeds achter het statuut van Rome staat waarin de oprichting van het Strafhof is geregeld. Alleen als er echt geen andere mogelijkheid is, zal Zuid-Afrika uit het ICC stappen.  

Redactie
De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma Beeld AFP
De Zuid-Afrikaanse president Jacob ZumaBeeld AFP

Het is een opvallende uitspraak, aangezien de rechter gisteren het OM verzocht de regering te vervolgen voor het uitblijven van een arrestatie van de Soedanese president Omar Al-Bashir eerder deze maand. Hij mocht het land verlaten terwijl het Strafhof een arrestatiebeval tegen hem had uitgevaardigd.

Tegenstanders van het in Den Haag gevestigde instituut stellen al langer dat Zuid-Afrika zijn banden met het strafhof moet verbreken. Het zou er een vooringenomen anti-Afrikaans gedachtegoed op nahouden. Gwede Mantashe, de secretaris-generaal van regeringspartij ANC, noemde het strafhof 'gevaarlijk' en stelt dat Zuid-Afrika het hof moet verlaten.

Vliegtuig

Omar Al-Bashir kreeg op 14 juni te horen dat hij het land niet mocht verlaten in afwachting van een beslissing van de rechtbank over een internationaal arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Terwijl de rechtbank zich daar een dag later over boog, zat de Soedanese president al in het vliegtuig naar huis met medeweten en hulp van de Zuid-Afrikaanse regering.

De rechter wil nu dat openbaar aanklagers overwegen de regering van president Jacob Zuma te vervolgen. 'Een democratische staat gebaseerd op de wet, kan niet bestaan of functioneren als de regering zijn constitutionele plichten negeert en faalt orders van de rechter op te volgen', aldus rechter Dustan Mlambo.

Meer over