Nieuws

Zuckerberg weerspreekt beschuldigingen van klokkenluider over Facebook

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft zich in een lange boodschap op zijn Facebook-account verweerd tegen kritiek van klokkenluider Frances Haugen. ‘Het idee dat winst belangrijker is dan veiligheid en welzijn staat centraal in de aantijgingen. Dat is gewoonweg niet waar,’ aldus de medeoprichter van het bedrijf.

Mark Zuckerberg in 2019. Beeld AFP
Mark Zuckerberg in 2019.Beeld AFP

Zuckerberg zegt in zijn reactie dat hij ‘geen enkel techbedrijf kent dat moedwillig producten maakt waar mensen boos of depressief van worden’. Het bedrijf zou zichzelf hiermee enkel dwarszitten. ‘Wij verdienen geld met advertenties, en adverteerders vertellen ons steeds dat zij hun producten niet naast schadelijke of boze content willen zien’, schrijft hij.

Blijven scrollen

Haugen, een voormalig productmanager bij Facebook, getuigde dinsdag in het Amerikaanse Congres onder meer over de manieren waarop Facebook mensen zo lang mogelijk aan de newsfeed gekluisterd probeert te houden via berichten. Dit doet het bedrijf, aldus Haugen, door mensen artikelen te laten zien waar ze boos van worden. Gebruikers blijven scrollen en krijgen zo uiteindelijk meer advertenties te zien.

Ook getuigde Haugen dat Facebook probeert om jonge gebruikers aan te trekken en hun consumptie van onder meer Instagram voortdurend op te drijven. In interne documenten die door Haugen aan The Wall Street Journal werden doorgespeeld, staat onder meer dat Facebook wist dat het platform Instagram slecht is voor het zelfbeeld van tienermeisjes, maar dat het bedrijf niets met deze informatie deed.

Zuckerberg zegt onder meer dat het een realiteit is dat jonge kinderen technologie gebruiken. ‘Denk aan de vele schoolkinderen met een smartphone. In plaats van dit te negeren, zouden de technologiebedrijven belevingen moeten opbouwen die tegemoetkomen aan hun behoeftes, terwijl ze veilig blijven.’

Polarisatie

In zijn verklaring weerlegt Zuckerberg ook de beschuldiging dat Facebook bijdraagt aan verdeling binnen de samenleving. ‘Als polarisatie in de samenleving werkelijk te wijten is aan sociale media, zoals sommige mensen beweren, waarom zien we die polarisatie wel toenemen in de VS, terwijl deze hetzelfde blijft of afneemt in veel landen ter wereld waar evenveel sociale media worden gebruikt?’

‘We hebben nog tijd om te handelen. Maar we moeten het nu doen’, drong Haugen, die Facebook in mei na twee jaar vaarwel zei, er bij de leden van de Senaatscommissie op aan. ‘Facebook offert onze veiligheid op voor winst.’ De commissieleden zeiden naar aanleiding van de hoorzitting strengere regulering te overwegen. Ook Zuckerberg was opgeroepen om te komen getuigen, maar hij gaf aan deze oproep tot nu toe geen gehoor.

Een woordvoerder van Facebook meldde eerder op Twitter dat Haugen ‘geen directe kennis van deze onderwerpen heeft vanuit haar werk bij Facebook’.

Meer over