Column

Zuckerberg leest een boek: 120.023 likes

Mark Zuckerberg gaat in 2015 twee keer per maand een boek lezen. Elk jaar formuleert Mark een persoonlijke uitdaging. Vorig jaar was het 'Mandarijn Chinees leren' (lukte), het jaar daarvoor 'elke dag iemand ontmoeten die niet bij Facebook werkt' (lukte ook) en in 2012 'elke dag een bedankbriefje schrijven aan iemand die de wereld beter heeft gemaakt' (gelukt).

Dus die 24 boeken, dat gaat Mark ook echt wel lukken.

Op 31 december schreef Mark Zuckerberg op zijn eigen Facebookpagina (31.468.875 volgers) dat hij bezig was ideeën voor een nieuwe jaaruitdaging te crowdsourcen. Kennelijk kwam er iemand met het idee 'lees eens een boek, man' op de proppen, wat Zuckerberg dus een goed plan leek.

Dat Mark Zuckerberg (30 jaar, 35 miljard dollar), de oprichter en baas van Facebook, aankondigde boeken te gaan lezen, sloeg in als een bom. Als Mark had verklaard voortaan twee keer per maand naar de hoeren te gaan had dat minder opzien gebaard. Dat zegt iets over onze tijd. Het was toch een beetje alsof de baas van McDonald's bekendmaakte vegetariër te worden.

Zelf vond Zuckerberg dat lijstje van 24 boeken ook wel wat meer dan een goed voornemen. 'Ik ben opgewonden over mijn leesuitdaging', schreef hij op 3 januari. 'Ik vond boeken lezen intellectueel bevredigend. Met boeken kun je een onderwerp helemaal onderzoeken en jezelf er dieper in onderdompelen dan met de meeste moderne media. Ik verheug me erop meer boeken op te nemen in mijn mediadieet.'

Om tien uur gisteravond vonden 120.023 mensen dit leuk en hadden 5695 Facebookers het bericht gedeeld.

Je zou zeggen: wat let je jongen, ga dan elke week een boek lezen, of elke dag, doe de rest van je leven niks anders meer dan boeken lezen, wat kan jou het rotten, geld zat. Maar zo ver wil Mark Zuckerberg nou ook weer niet gaan. En dit is natuurlijk ook al mooi. Als alle alfabete Nederlanders vanaf vandaag in zijn voetsporen treden, is de boekencrisis voorbij en schieten boekwinkels als paddestoelen uit de grond.

De man die inmiddels één op elke vijf wereldburgers (1,35 miljard) heeft binnengehaald op zijn sociale netwerk en die daarmee na de uitvinder van de tv vermoedelijk de grootste individuele bijdrage aan de neergang van het boek leverde (probeer maar eens Facebook en een boek te combineren), heeft ontdekt dat het boek dieper gaat dan Wikipedia en dat het intellectueel bevredigender is dan Twitter.

Dat is intrigerend, ontroerend, erg grappig en vooral bijzonder. Tim Cook van Apple komt uit de kast als homo, Mark Zuckerberg bekeert zich tot de boekenliefde: het zijn markante momenten. Volgend jaar crowdsourcet Zuckerberg weer een nieuwe persoonlijke uitdaging, maar misschien blijft hij het lezen er wel bij doen. In 2010 nam hij zich voor elke dag een stropdas te gaan dragen, en dat doet hij nog steeds - en hij eet ook nog altijd vegetarisch (2011).

De boekenclub die Zuckerberg en passant uit de grond stampte ('A Year of Books') had om 10.05 uur 158.741 likes. Marks eerste boek, The End of Power, is niet aan te slepen.

In Amerika bloeien de boekenclubs. Behalve Oprah Winfrey hebben ook programma's als de Today Show en Good Morning America hun eigen book club. Zoiets als bij ons het boekenpanel van DWDD, maar dan groter.

Het wachten is op de Volkskrant Leeskring. Mark Zuckerberg leest een boek. Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem/ ploem ploem. Straks koopt hij een uitgeverij.

Het good old boek is hip.

Meer over