Cijfers bij het nieuws

Zowel het aantal Afghaanse vluchtelingen als burgerslachtoffers is sterk gestegen

Nu de Taliban de macht in Afghanistan hebben overgenomen raken veel Afghanen ontheemd. Hoeveel Afghanen zijn er in totaal eigenlijk op de vlucht, en hoeveel burgerslachtoffers zijn er in de afgelopen jaren gevallen?

Qari Muhammad Hanif, hoofd van het ministerie van Cultuur en Informatie van de Taliban, spreekt met journalisten in Jalalabad. Beeld EPA
Qari Muhammad Hanif, hoofd van het ministerie van Cultuur en Informatie van de Taliban, spreekt met journalisten in Jalalabad.Beeld EPA

Ruim 6 miljoen Afghanen op de vlucht, van wie de helft in eigen land

Bijna 400 duizend Afghanen zijn sinds het begin van dit jaar uit hun huizen verdreven. Van hen zijn er 120 duizend gevlucht van het platteland en de provinciesteden naar de hoofdstad Kabul. Deze vluchtelingen komen bovenop de 2,9 Afghaanse vluchtelingen die eind vorig jaar intern ontheemd waren, een aantal dat sinds 2007 gestaag is opgelopen, zo blijkt uit de cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr. In 2020 waren bijna 6 miljoen Afghanen op de vlucht, van wie de helft is ondergedoken in eigen land. Gezien de beelden van vluchtende Afghanen op de luchthaven van Kabul zal een deel van deze intern ontheemden door de machtsovername door de Taliban naar het buitenland willen vluchten. Ruim 85 procent van de Afghaanse vluchtelingen in het buitenland verblijft in de buurlanden Pakistan (1,4 miljoen) en Iran (780 duizend). Binnen Europa heeft Duitsland veruit de meeste vluchtelingen opgenomen in 2020, meer nog dan Turkije. Nederland ving zo’n vijfduizend Afghanen op, ruimschoots minder dan de meeste Europese landen.

Aanzienlijke toename aantal burgerslachtoffers in Afghanistan, onder wie veel vrouwen en kinderen

Sinds de terugtrekking van de internationale strijdkrachten uit Afghanistan in mei is het aantal burgerslachtoffers sterk opgelopen, blijkt uit cijfers van Unama (United Nations Assistance Mission in Afghanistan). In de eerste helft van 2021 zijn bijna 5.200 slachtoffers gevallen, 47 procent meer dan vorig jaar zelfde periode. Bijna de helft was vrouw of kind, het hoogste aandeel sinds het begin van de registratie in 2009. De slachtoffers vielen door intern Afghaans geweld; de internationale troepen speelden dit jaar geen rol van betekenis meer. In juli zijn 13 duizend ziekenhuispatiënten opgenomen door wapengeweld, meldt het Rode Kruis. Sinds 2001 zijn zeker 174 duizend personen omgekomen als direct gevolg van deze oorlog, van wie 47 duizend burgers.

Meer over