Zoveelste affaire voor de 'onderkoning van Curaçao'

Emsley Tromp, de president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, is donderdag op non-actief gesteld. Zolang justitie onderzoek naar hem doet, mag hij niet aan het werk.

Marc Van Den Eerenbeemt Charlotte Huisman
President van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten Emsley Tromp Beeld .
President van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten Emsley TrompBeeld .

Woensdag verschaften rechercheurs zich toegang tot de woning van president Emsley Tromp (56), hoofd van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Ook werd het trustkantoor doorzocht waarmee de hoogste toezichthouder op de financiële sector van de eilanden zaken deed. Bij de zoekingen werden telefoons en computers in beslag genomen.

Een vernederende ervaring voor Tromp, die de centrale bank leidt sinds 1991. Het Openbaar Ministerie op Curaçao verdenkt hem van belastingfraude in de privésfeer en witwassen. Begin dit jaar begon de dienst een strafrechtelijk vooronderzoek.

'We gaan nu onderzoeken wat we hebben gevonden en beslissen dan of we hem gaan vervolgen', aldus een OM-woordvoerder. Het gaat daarbij om 'zaken die niets te maken hebben met de centrale bank'.

Tromp, die wel wordt omschreven als de 'onderkoning van Curaçao', overleefde tal van affaires. Maar deze verdenking lijkt de bankdirecteur fataal te worden. Klaas Knot, de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), zou al zijn vertrokken bij de geringste verdenking, wordt in die kringen in Nederland gezegd. De ministers van Financiën van Curaçao en Sint Maarten eisen nu dat de Veiligheidsdienst een integriteitsonderzoek gaat doen naar Tromp.

De centralebankier was op het moment van de huiszoekingen in de Verenigde Staten. Tegen het Antilliaans Dagblad zei hij dat hij vermoedt dat de invallen te maken hebben met de financiering van zijn appartementen in Miami. Eerder al ontstond daarover commotie over, maar Tromp verklaart dat hij de leningen ervoor conform de regels heeft afgesloten. Voor de aankoop van de appartementen zou hij een overbruggingskrediet hebben gekregen bij de Girobank, een van de banken waarop hij ook toezicht moest houden.

Ex-bankier Eric Garcia van de Girobank zit nu vast vanwege fraude. Tromp zegt nu te vermoeden dat de invallen het gevolg zijn van belastende en omware verklaringen van Garcia. Het OM wil hierop niet op reageren, maar zegt wel dat de verdenking van Tromp niets te maken heeft met de zaak van Garcia.

Tromp staat al tientallen jaren aan het hoofd van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, tot 2010 de Bank van de Nederlandse Antillen. Hij staat bekend als zeer gereserveerde man, intelligent en rechtlijnig. Een overlever is hij zeker, want hij overleefde tal van affaires. Vasthouden aan de macht leek een van zijn grootste talenten.

Hij had bijvoorbeeld al kunnen struikelen over de zaak rond de Nederlandse bankier John Deuss. In maart 2012 vroeg het OM in strafproces tegen de multimiljonair aandacht voor de opmerkelijke coulance van Tromp jegens Deuss' First Curaçao International Bank (FCIB). Tromp zou buiten werktijd met Deuss onder vier ogen hebben overlegd. Deuss werd veroordeeld wegens illegaal bankieren en voorkwam in 2013 verdere strafvervolging met een schikking van 35 miljoen euro. Zijn bank werd opgerold.

John Deuss werd veroordeeld wegens illegaal bankieren en voorkwam in 2013 verdere strafvervolging met een schikking van 35 miljoen euro Beeld anp
John Deuss werd veroordeeld wegens illegaal bankieren en voorkwam in 2013 verdere strafvervolging met een schikking van 35 miljoen euroBeeld anp

Tromp raakte onlangs ook in opspraak in de affaire rond verzekeraar Ennia, na onthullingen in het Nederlandse Financieele Dagblad. De grootste verzekeraar van de Antillen zou door de eigenaar zijn 'leeggetrokken', waardoor de dekking van de verzekeringspolissen van tienduizend Antillianen in gevaar is gekomen. De ondermijning van de firma zou oogluikend zijn toegestaan door toezichthouder Tromp, in ruil voor financiële voordeeltjes. Een van de voordelen zou een gunstige financiering zijn van de aankoop van de appartementen in Miami.

Hij overleefde politie campagnes om hem af te zetten, zoals in 2006, toen hem werd verweten dat hij met zijn rentebeleid eerder de banken bevoordeelde dan bedrijven en burgers. Zijn veronderstelde verantwoordelijkheid voor een controversiële obligatielening aan het havenbedrijf van Sint Maarten deed hem evenmin wankelen. Hetzelfde geldt, vooralsnog, voor een onderzoek door de Rekenkamer naar een verdachte storting in zijn pensioenfonds.

Dat Tromp zo lang de centrale bank bestiert is dat hij, ondanks zijn zwaktes, door velen nog wel wordt gezien als iemand die zijn vak beheerst. Het instabiele land heeft een scherp verdeelde politiek en er is veel corruptie. De alternatieven voor Tromp, zo klinkt het, zouden nog weleens kwalijker kunnen zijn.

Zo wilde de eerste premier Gerrit Schotte van het nieuwe land Curaçao (na de opheffing van de Nederlandse Antillen in oktober 2010) Tromp graag weg hebben; meerdere keren zette hij vraagtekens bij diens integriteit.

Inmiddels is Schotte in maart van dit jaar tot drie jaar cel veroordeeld wegens corruptie. In die zaak bleek dat Schotte een medewerker van zijn geheime geldschieter, de casinobaas Corallo, in ruil voor diens bijdrage een hoge functie had willen geven bij de Centrale Bank.

Voormalig minister-president van Curaçao Gerrit Schotte Beeld Guus Dubbelman
Voormalig minister-president van Curaçao Gerrit SchotteBeeld Guus Dubbelman
Meer over