Scherpste opinies

Zorgt crisis in China voor dipje of gaat het helemaal mis?

Komt er een nieuwe wereldwijde crisis aan nu de Chinese economie lijkt te stagneren of valt het allemaal wel mee? De scherpste opinies van buitenlandse kranten op een rij.

Hans Wansink en Laura de Jong
null Beeld epa
Beeld epa

China wordt op de proef gesteld, maar het is onwaarschijnlijk dat er een nieuwe wereldwijde economische crisis aankomt, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. 'De kans is klein dat China's enorme reserves opraken.' Toch kan een langdurige kapitaalvlucht behoorlijke schade aanrichten, zeker in combinatie met een stijging van het aantal leningen dat niet wordt afbetaald. Volgens de zakenkrant bestaat er dan een risico dat banken geen krediet meer kunnen verstrekken, waardoor de economie wordt afgeknepen. 'Daarom neemt iedereen elke beetje slecht nieuws over China zo serieus.'

Volgens The Wall Street Journal was de Chinese economische groei van afgelopen decennia reëel, maar kwam dat niet door briljante technocraten in Peking. 'China heeft geprofiteerd van een voordelige economische wind in de rug. Maar die wind is nu gedraaid.'

Paniek op de Amerikaanse beurs eergisteren. Beeld epa
Paniek op de Amerikaanse beurs eergisteren.Beeld epa

Nog geen uitweg

Economisch commentator Martin Wolf neemt de crisis in China zwaarder op dan de Wall Street Journal. 'De vraag is of de Chinese autoriteiten in staat zijn over te schakelen van een investeringsgedreven economie naar een consumptiegedreven economie, en tegelijkertijd een koopkrachtige vraag weten te handhaven. Als ze daarin slagen, zal de economie 6 à 7 procent kunnen blijven groeien. Als ze dat niet kunnen, dreigt economische en politieke instabiliteit', analyseert Wolf in de Britse Financial Times.

De recente gebeurtenissen wijzen erop dat de Chinese autoriteiten nog geen uitweg hebben gevonden. 'Misschien heeft Meneer Markt begrepen hoe moeilijk dit gaat worden en hoe destabiliserend de opties die de Chinezen kunnen kiezen eigenlijk zijn.' De dreiging van devaluatie, ultralage rente en het laten draaien van de geldpers maakt het begrijpelijk dat de er een hoop deining is op de financiële markten, concludeert Wolf.

null Beeld epa
Beeld epa

Iets mis

'Wanneer vertegenwoordigers van de werkgevers en de banken eensgezind bezweren dat we niet in paniek moeten raken, moet men waakzaam zijn', schrijft Johannes Pennekamp in de Frankfurter Allgemeine, 'want dan is er meestal al iets mis'. Niemand kan voorspellen hoe hard de economie in de Volksrepubliek China onderuit zal gaan en welke gevolgen dat heeft voor Duitsland en de wereldeconomie, realiseert de Duitse commentator zich. Maar: 'Duitsland moet zich niet laten verblinden door de nog steeds gunstige conjunctuur en kan zich beter wapenen tegen een mogelijke terugslag', waarschuwt Pennekamp.

Schuld afschuiven

Door China's economische ellende zal de politieke druk op de Chinese president Xi Jinping toenemen, voorspelt het Britse weekblad The Economist.

Anders dan zijn voorgangers, die de economie aan hun ministers overlieten, bemoeit deze president zich actief met de economische besluitvorming. 'Hij heeft bijvoorbeeld nieuwe werkgroepen ingesteld gericht op hervorming en financiën en hij is daar de voorzitter van. Dat maakt het moeilijker voor hem om de schuld op anderen te schuiven als het fout gaat.'

De Chinese president Xi Jinping. Beeld ap
De Chinese president Xi Jinping.Beeld ap
Meer over