nieuwspremies zorgverzekeraars

Zorgpremie CZ stijgt fors: 8,55 euro per maand erbij

De zorgpremie van verzekeraar CZ gaat volgend jaar met 8,55 euro per maand omhoog: van 116,25 naar 124,80 euro per maand. Dat is een stijging van 7,4 procent. CZ (3,6 miljoen klanten) is de eerste van de grote vier zorgverzekeraars die de premie heeft bekendgemaakt. Voor aanstaande maandag moeten alle verzekeraars hun premies openbaar maken.

CZ heeft als eerste van de grote vier zorgverzekeraars de zorgpremie bekendgemaakt. Voor aanstaande maandag moeten alle verzekeraars hun premies openbaar maken. Beeld ANP XTRA
CZ heeft als eerste van de grote vier zorgverzekeraars de zorgpremie bekendgemaakt. Voor aanstaande maandag moeten alle verzekeraars hun premies openbaar maken.Beeld ANP XTRA

De stijging bij de Brabantse zorgverzekeraar ligt nog altijd onder de verwachting van het ministerie van Volksgezondheid. Dat ging in september nog uit van een premiestijging van ongeveer 10 euro per maand.

Om de stijging beperkt te houden, zet CZ een fors bedrag uit de reserves in: 97 miljoen euro. Zonder dat geld uit de buffers van de zorgverzekeraar had de premie nog 2,75 euro per maand hoger gelegen.

Verzekeraars bieden hun premies al jaren onder de kostprijs aan; zij maken er verlies op. Het geld dat ze te weinig binnenkrijgen, vangen ze op met hun reserves. Maar die buffers zijn niet eindeloos, waarschuwde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) eerder deze maand. De solvabiliteit – het vermogen om tegenvallers te kunnen opvangen – daalde afgelopen jaar bij de zorgverzekeraars van 155 naar 140 procent. Daarmee komen ze dicht bij het in Europese regels verplicht vastgestelde solvabiliteitspercentage.

Dat betekent dat de verzekeraars niet lang meer kunnen bijspringen, wat zal inhouden dat de premies verder zullen stijgen.

Spannende keuzes

Daar komt bij dat ook de zorgkosten alleen maar verder zullen toenemen: van zo’n 77 miljard dit jaar, tot ongeveer 90 miljard in 2023. Dat komt doordat de vergrijzing hard toeslaat: er komen meer ouderen, die ook nog eens ouder worden dan voorheen. Zij zullen vaker met (meerdere) chronische ziektes kampen. Daarnaast stijgen de lonen van zorgverleners, en worden medicijnen en andere behandelingen steeds duurder. Om de zorgkosten betaalbaar te houden, ‘moet je soms keuzes maken die spanning opleveren’, zegt CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren in een persbericht. ‘Er komt nu alleen maar meer bij, we moeten ook afscheid durven nemen van oude structuren en behandelingen.’

De verschillen in stijging zijn behoorlijk groot bij de premies die tot nu toe zijn bekendgemaakt. DSW was een week na Prinsjesdag de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premie naar buiten bracht. Daar neemt de premie 4,50 euro toe, tot 112 euro per maand. Nationale Nederlanden steeg 9,02 euro, naar 128,60 euro. Ook Ohra en Stad Holland kosten volgend jaar ongeveer 9 euro meer per maand.

Vanaf maandag, als alle premies bekend zijn, kunnen verzekerden tot het einde van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Vorig jaar deden ruim een miljoen mensen dat. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt bleek dat 9,8 miljoen mensen vorig jaar een vergelijkbare, goedkopere basisverzekering hadden kunnen afsluiten, als zij niet waren blijven zitten.

Meer over