Zorginstellingen slepen staat voor de rechter

Vijf thuiszorginstellingen uit heel het land willen dat de Nederlandse Staat de voorgestelde bezuinigingen terugdraait. De instellingen staan dinsdag tegenover het ministerie van Volksgezondheid tijdens een kort geding in de rechtbank in Den Haag....

ANP

ActiZ (Utrecht), Careyn (Schiedam), Zuidzorg (Veldhoven), Florence (Rijswijk) en Thuiszorg West Brabant (Roosendaal), die met 30.000 medewerkers 100.000 cliënten van thuiszorg voorzien, zijn het niet eens met de bezuiniging.

Volgens ActiZ, de brancheorganisatie van thuiszorginstellingen, leggen minister Ab Klink en zijn staatssecretaris Jet Bussemaker de thuiszorginstellingen voor volgend jaar opnieuw een bezuiniging op van in totaal 70 miljoen.

Vorig jaar maakte de organisatie afspraken met VWS over een regeling waardoor deze extra bezuiniging niet nodig zou zijn. ActiZ vindt dat het ministerie die afspraak nu eenzijdig heeft verbroken. Via de rechter wil ActiZ VWS alsnog aan de afspraak houden.

Aad Koster, directeur van ActiZ, stelt dat VWS volledig voorbij gaat aan het feit dat de bezuiniging al gerealiseerd is. ‘Wij worden nu dubbel gepakt.’

Als de extra bezuiniging toch door gaat, dan belanden nog meer thuiszorginstellingen nog verder in de rode cijfers, meldt ActiZ. Uiteindelijk komt het voortbestaan van zorgorganisaties in gevaar. ‘Onderzoek laat zien dat in onze sector de overheadkosten al zeer laag zijn en dat de productiviteit hoog is. Daar zit geen enkele rek meer in om een bezuiniging op te vangen’, aldus Koster.

Meer over