Zorgen over China zetten eerst heel Europa op verlies...

terug - De Europese beurzen zijn donderdag voor de tweede achtereenvolgende dag met verlies gesloten. Zorgen over mogelijke nieuwe maatregelen in China om de inflatie te bestrijden, drukten het sentiment.

indices - In Amsterdam leverde de AEX-index 0,5 procent, oftewel 1,82 punten, in tot 356,14 punten. De Midkap-index verloor 2,1 procent (13,53 punten) tot 633,81 punten. In Parijs bleef het verlies beperkt tot 0,3 procent. Frankfurt verloor 0,8 procent. In Londen liep het verlies van de FTSE-index op tot 1,8 procent.

olie - Zorgen over de afkoeling van de Chinese economie werkten door in de oliesector. De prijs van een vat ruwe olie daalde met bijna 3 procent tot 88,40 dollar. Olieconcern Shell verloor in Amsterdam 1,2 procent. SBM Offshore en Fugro, bedrijven die werken voor de oliesector, stonden onderaan de AEX met respectievelijk ruim 4 en bijna 5 procent in de min.

onderaan - ASM International bungelde voor de tweede dag onderaan de Midkap, met een koersverlies van 5,9 procent. Woensdag had de toeleverancier aan de chipindustrie ook al 6 procent ingeleverd. Dit leek toen een reactie op de cijferpublicatie van chipmachinemaker ASML. In de AEX eindigde ASML donderdag op de valreep 0,2 procent in de plus.

verliezers - Acht bedrijven uit de Midkap verloren minstens 3 procent van hun beurswaarde. Na ASMI waren de zwaarste verliezen voor diervoederproducent Nutreco (min 5 procent) en detacheerder Brunel (min 4,1 procent).

financials - Financiële aandelen deden het relatief goed. Bank-verzekeraar ING was met een plus van 1,4 procent een van de weinige winnaars in de AEX. Verzekeraar Aegon pluste 0,7 procent. Inde Midkap steeg internetbroker BinckBank 1,8 procent.

Ahold -Supermarktconcern Ahold zag de omzet in de laatste drie maanden van 2010 met 5,5 procent toenemen tot 7 miljard euro. Het aandeel daalde niettemin met 1,3 procent.


Meer over