NIEUWSCORONATESTEN

Zorgen bij de GGD: wachttijden bij teststraten nemen in hele land toe

Bij de GGD groeien de zorgen over de alsmaar langere wachttijden voor een coronatest. Gemiddeld kan iemand pas na ruim 36 uur terecht. Donderdagochtend was zelfs nog maar bij veertien van de ruim honderd teststraten ruimte binnen 48 uur, de maximale tijd.

Teststraat op voormalig vliegveld Soesterberg.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dit laat een woordvoerder van de landelijke GGD weten. Ze benadrukt wel dat het om momentopnames gaat, wat niet wegneemt dat er een structureel vraagoverschot naar testen is. 

De problemen doen zich niet in enkele regio’s voor, maar in het hele land. Ondertussen schaalt de GGD al twee weken het aantal teststraten niet op. ‘Het probleem zit niet bij ons’, zegt de woordvoerder. ‘Voor ons is het geen enkel probleem om meer testen af te nemen. Dit heeft alleen geen zin, omdat de door het ministerie ingekochte labcapaciteit volledig wordt benut.’

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent dit en zegt – net als de rest van de wereld – volop bezig te zijn met het verhogen van de labcapaciteit. Maar zij zien tegelijkertijd dat de vraag naar testen groeit. ‘Het is heel vervelend,’ zegt een woordvoerder van het ministerie, ‘maar het is niet te verwachten dat we deze maand al merken dat de druk minder wordt.’

Momenteel kunnen 30 duizend testen per week naar het lab. In het najaar is plaats voor 70 duizend, om eind januari te pieken op 85 duizend. Dit inkoopbeleid is gebaseerd op prognoses van het RIVM, maar de realiteit is dus dat momenteel wekelijks meer dan 30 duizend mensen naar de teststraat willen.

Echt ‘frustrerend’, vinden ze bij de GGD. Mensen die niet binnen 48 uur terechtkunnen, moeten terugbellen of het online later nog eens proberen. Hierdoor zijn ze bij de GGD voor een afspraak meer tijd kwijt en nemen bovendien de irritaties toe. Ondertussen zien ze de drukte op de lijn verder toenemen.

Iedere zoveel uur - de GGD wil niet zeggen hoe vaak exact - schuift de 48 uur waarbinnen een afspraak gemaakt kan worden op en komen er nieuwe tijdslots bij - die vervolgens weer snel vergeven zijn aan de eerste bellers. De GGD-woordvoerder begrijpt de onvrede onder mensen die misgrijpen, maar verweert zich tegen het verwijt dat het onmogelijk is om je nog te laten testen. ‘We doen 30 duizend tests per week, dan kun je niet stellen dat je bij ons nauwelijks terecht kunt.’

De GGD wil niet zeggen in welke regio's het momenteel het drukst is. Bovendien, zegt het ministerie, wordt labcapaciteit vrijgemaakt om regio’s waar de noodzaak om het virus in te dammen het grootst is – zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag – voorrang te geven.

Dit schreven we eerder

Testvoorrang voor zorg- en onderwijspersoneel – de wil is er, maar de vraag blijft: hoe dan?
Zorgmedewerkers en leerkrachten zouden voorrang moeten krijgen in de coronateststraten, stelt onder andere de Tweede Kamer. De minister is welwillend, maar valt dat wel te organiseren?

Teststraten overbelast, maar straks voorrang voor leraren, agenten en het zorgpersoneel
Leraren, agenten en zorgpersoneel moeten voorrang krijgen bij een coronatest. Dat dwong de Tweede Kamer vorige week af. Terwijl uit nieuwe cijfers van de GGD’s blijkt dat teststraten nu al fors overvraagd worden.

Meer over