Volkskrant AvondWoensdag 9 december

Zorgbonussen kosten 200 euro per Nederlander, en dat zit het kabinet niet lekker | We kunnen de klimaatdoelen van ‘Parijs’ nog halen, maar dan moeten we een hoop anders doen

Redactie
De ministers Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Hoekstra (Financien) en Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), van links af, woensdag op hun persconferentie over het steun- en herstelpakket voor de economie. Beeld Freek van den Bergh / De Volkskrant
De ministers Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Hoekstra (Financien) en Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), van links af, woensdag op hun persconferentie over het steun- en herstelpakket voor de economie.Beeld Freek van den Bergh / De Volkskrant

Nieuws

Zo’n 1,2 miljoen werknemers in de zorg krijgen de 1.000 euro ‘zorgbonus’. Dat zijn er veel meer dan het kabinet had bedoeld. De bonus kost de schatkist daardoor 2,2 miljard euro, ongeveer 800 miljoen meer dan begroot.

Er komt in het kader van de coronacrisis niet minder, maar méér steun voor getroffen ondernemers. Eigenlijk was half oktober al duidelijk dat het aangekondigde afbouwschema de prullenmand in kon. De uitbreiding van het steunpakket kost zo’n 3,7 miljard euro. Is dat geld er?

Dinsdagmiddag overstroomde het San Marcoplein in Venetië. De stad dacht dat het hoge water tot het verleden zou behoren dankzij de nieuwe beweegbare dam, maar die werd te laat aangezet.

Het Pools-Hongaarse budgetveto: een (bijna) onbegrijpelijke ruzie voor buitenstaanders.

Het kan nog, de klimaatdoelen van ‘Parijs’ halen. Als regeringen de coronapandemie tenminste aangrijpen om de economie te vergroenen.

Ralph Hamers geeft een aandeelhouder een hand Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Ralph Hamers geeft een aandeelhouder een handBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Aanraders

‘Grensverleggend’ besluit: oud-ING-topman Hamers alsnog vervolgd voor witwasaffaire

In 2050 moet de Nederlandse economie compleet circulair zijn. Dus geen afval meer en grondstoffen die steeds weer worden hergebruikt. Hoe kan die revolutie slagen? In de slotaflevering van deze serie zoekt onze verslaggever het antwoord.

‘Sticky pensions kunnen wel eens net zo onuitroeibaar blijken als stroperige lonen’, schrijft Koen Haegens.

‘Kom hier dat ik u kus’ is een overtuigende en terecht prijswinnende Griet Op de Beeck-verfilming

Hoe maak je met een relatief bescheiden budget toch een grootse oorlogsfilm? De Volkskrant keek mee op de set van De slag om de Schelde en zag hoe de crew zich liet inspireren door illustere voorgangers.

Sinds een paar Sinterklazen geleden staat er een groot wit ei op de piano van Sylvia Witteman, de zogeheten Google Home. ‘We hebben toch zeker anderhalve dag veel plezier van dat ding gehad.’

Meer over