Zoon van Osama bin Laden, kroonprins van Al Qaida, zweert wraak

De zoon van Osama bin Laden is opgedoken als het nieuwe gezicht van Al Qaida. In een toespraak met de titel 'Wij zijn allemaal Osama', dreigt Hamza bin Laden wraak te nemen op de Verenigde Staten, omdat ze zijn vader hebben vermoord.

Redactie
Een jonge Hamza bin Laden in 2001 op een video die is uitgezonden door Al Jazeera. Beeld epa
Een jonge Hamza bin Laden in 2001 op een video die is uitgezonden door Al Jazeera.Beeld epa

'We zullen blijven toeslaan en zullen jullie raken, zowel in eigen land als daarbuiten, als antwoord op jullie onderdrukking van de bevolking in Palestina, Afghanistan, Syrië, Irak, Jemen, Somalië en andere islamitische landen', aldus Hamza volgens de online jihadmonitor SITE. 'De wraak die de islamitische natie zal nemen voor Sheik Osama, moge Allah genade met hem hebben, is geen wraak voor Osama de persoon, maar voor degene die de islam verdedigde.'

Osama bin Laden werd in 2011 gedood door Amerikaanse commando's in een villa in Abottabad, Pakistan, waar de leider van Al Qaida zichzelf al jaren schuil hield. De Verenigde Staten waren al tien jaar naar hem op zoek omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen op elf september 2001 in New York. Even werd gedacht dat Hamza ook was omgekomen in Abottabad, maar later bleek dat hij op dat moment helemaal niet in de villa aanwezig was.

Opvolger

Hamza, die nu halverwege de twintig moet zijn, werd geboren in Saoedi-Arabië. Hij was voor de aanslagen van 2001 bij zijn vader in Afghanistan en zou daarna ook tijd met hem hebben doorgebracht toen deze voortvluchtig was in Pakistan. Uit documenten die zijn meegenomen uit de villa waar Bin Laden is vermoord en die vorig jaar zijn gepubliceerd door de VS, blijkt dat Hamza door zijn vader werd gezien als zijn opvolger nadat diens oudere broer Saad in 2009 om het leven was gekomen bij een Amerikaanse drone-aanval.

Hamza werd vorig jaar aan de wereld gepresenteerd door de nieuwe leider van Al Qaida, Ayman al Zawahiri, in een audioboodschap. Hij is een jonge stem in een organisatie met oudere leiders die grote concurrentie heeft van Islamitische Staat. 'Hamza is het nieuwe gezicht van Al Qaida', zegt Bruce Riedel van de denktank Brookings. 'Het is een uitgesproken en gevaarlijke vijand.'

Osama bin Laden. Beeld epa
Osama bin Laden.Beeld epa
Meer over