Zoon Russische miljonair koopt Engels automerk

De 24-jarige Russische miljonair Nikolai Smolensky heeft het Britse sportautomerk TVR voor een onbekend bedrag overgenomen. Dat heeft de autobouwer woensdag bekendgemaakt....

Van onze verslaggever

De vierhonderd medewerkers van TVR in het Noord-Engelse Blackpool bouwen sportauto's met posche namen als Tuscan, Sagaris en Chimaera.

Nikolai Smolenski is de zoon van Alexander Smolensky. Vader Smolensky was de eigenaar van SBS-Agro, een van de grootste banken van Rusland. SBSAgro ging in 1998 tijdens de roebelcrisis ten onder. Op de rus van die bank bouwde Smolensky senior later de OVK-bank, die precies een jaar geleden voor 200 miljoen dollar werd overgenomen door het eveneens Russische Interros. Alexander Smolensky liep bij die transactie binnen.

Volgens de verklaring van TVR zal de nieuwe Russische aandeelhouder geen grootschalige herstructurering doorvoeren. Peter Wheeler, de huidige eigenaar van de fabriek, blijft aan als adviseur.

Erik Bungener van Nimag BV, de Nederlandse importeur van TVR's, heeft hoge verwachtingen van de overname. 'Van de TVRmodellen is op dit moment alleen de Tuscan leverbaar met het stuur aan de linkerkant.' Het beperkte aanbod drukt de verkopen, vertelt Bungener. 'We verkopen nu ongeveer vijftien TVR's per jaar. Dat is te weinig.' Een instapmodel van de Tuscan kost bij Nimag 92.495 euro.

Meer over