Zoon Madoff: Bernie gebruikte ons

LISA SPIT

AMSTERDAM - De Amerikaanse miljardenfraudeur Bernard Madoff hoeft van zijn familieleden niet te rekenen op vergiffenis. De zelfmoord van zijn zoon rekenen bloedverwanten hem in verscheidene media zwaar aan. 'Hij gebruikte ons, bijna als een menselijk schild', zegt Andrew in het CBS-programma 60 Minutes. 'Dat is onvergeeflijk en geen vader zou dat zijn zoons aan moeten doen.'

Het wantrouwen en de enorme media-aandacht werd Andrews broer Marc twee jaar na de arrestatie van zijn vader te veel. Moeder Ruth geeft zichzelf de schuld van zijn zelfmoord. 'Hij vroeg me al het contact met Bernie te verbreken. Ik kon dat niet. Ik zou me nu beter voelen als ik het in ieder geval had geprobeerd.'

De Madoffs leidden een gelukkig welvarend leven tot vader Bernard hen op 10 december 2008 inlichtte over zijn 'Ponzi Scheme'. Jaren vol beschuldigingen en wantrouwen volgden, omdat beide zoons bij het bedrijf werkten. Zij en hun moeder Ruth houden echter vol niets te hebben geweten van zijn lucratieve nevenactiviteiten waarbij hij investeerders naar schatting 65 miljard dollar (46 miljard euro) afhandig maakte. Iets waar de buitenwereld nog altijd aan twijfelt.

Als alles naar plan was verlopen was Ruth en Bernard hetzelfde lot beschoren als hun zoon. In de weken na Bernards arrestatie deden de twee een zelfmoordpoging door een overdosis pillen te slikken.

De dood van Marc deed Ruth besluiten zijn wens toch in te willigen, ze heeft haar man hierna niet meer gesproken. Dit besluit maakte een eind aan haar ruzie met Andrew, die ook niet begreep dat zijn moeder haar man niet kon loslaten. De zoons hadden hier minder moeite mee, zij gaven hem na zijn bekentenis zelf aan bij de FBI.

Ruth trof na de rechtszaak een schikking en mocht tweeënhalf miljoen dollar van het familiekapitaal houden. De andere 80 miljoen, alle huizen, meubels en zelfs Bernie's slippers moest ze afstaan en ze leidt nu een teruggetrokken leven in Florida. Andrew loop het risico al zijn bezittingen kwijt te raken, maar is bereid weer bij nul te beginnen.

Mocht de tot 150 jaar cel veroordeelde Bernard Madoff graag over zichzelf lezen dan kan hij de komende tijd even vooruit. Over de frauduleuze praktijken van Madoff werden al tientallen boeken geschreven en nu komen zowel zijn zoon als schoondochter met een eigen exemplaar.

Ter promotie van de boeken luchtten zij afgelopen maand hun hart bij diverse Amerikaanse media. Zo vertelde schoondochter Stephanie Madoff- Mack, de weduwe van Marc aan ABC News Madoff senior in zijn gezicht te zullen spugen wanneer ze hem tegen zou komen. Ook Bernard Madoff zelf liet van zich horen: hij is een stuk gelukkiger nu hij zijn straf uitzit. Hij zegt zich veilig te voelen en is blij dat hij geen beslissingen meer hoeft te nemen.

undefined

Meer over